Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Σουδανοί χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια



Ο αριθμός των Σουδανών που έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια αυξήθηκε σε σχεδόν 7 εκατομμύρια, μετά την επιδείνωση της σύγκρουσης στο Νταρφούρ, στο δυτικό Σουδάν, και την εισροή προσφύγων
που θέλουν να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις στο Νότιο Σουδάν, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

Πέρυσι ο ΟΗΕ υπολόγιζε τον αριθμό αυτόν σε 6,1 εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις χρειάζονται επειγόντως πόρους "για να βοηθήσουν 6,9 εκατομμύρια ανθρώπους", οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% του πληθυσμού του Σουδάν, επισημαίνει ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του.

"Το ανθρωπιστικό σχέδιο για το Σουδάν αναθεωρήθηκε για να λαμβάνει υπόψη του την επιδείνωση της κατάστασης στο Νταρφούρ, την εισροή νέων προσφύγων από το Νότιο Σουδάν, όπως και την οξεία κρίση υποσιτισμού" που υπάρχει στη χώρα, δήλωσε ο Άλι αλ Ζατάρι, συντονιστής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για το Σουδάν.

Η σύγκρουση στο Νταρφούρ, η οποία έχει αρχίσει το 2003 και έχει προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και τον εκτοπισμό δύο εκατομμυρίων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, επιδεινώθηκε φέτος.

Από τα τέλη του Φεβρουαρίου, σχεδόν 300.000 επιπλέον κάτοικοι εκτοπίστηκαν λόγω των βιαιοτήτων, των χειρότερων που σημειώνονται τα δέκα τελευταία χρόνια, με τους οποίος ανήλθε σε 2,2 εκατομμύρια ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την εστία τους και να ζουν σε καταυλισμούς στο Νταρφούρ.

Σε αυτούς προστέθηκαν περίπου 85.000 πρόσφυγες στα νότια σύνορα της χώρας από τον Δεκέμβριο που ξέσπασαν στο Νότιο Σουδάν οι μάχες ανάμεσα στους υποστηρικτές του προέδρου Σάλβα Κιρ και σε αυτούς του αντιπάλου του Ρικ Μάκαρ, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

Επίσης "αυξήθηκε ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από υποσιτισμό, ιδιαιτέρως των παιδιών", σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εξάλλου εκτοπιστεί ή πληγεί σοβαρά από τις μάχες που εντάθηκαν τους τελευταίους μήνες στις περιοχές του Νοτίου Κορντοφάν και του Γαλάζιου Νείλου, οι οποίες βρίσκονται κατά μήκος των νοτίων συνόρων του Σουδάν, όπου υπάρχει δραστηριότητα των ανταρτών, όπως και στο Νταρφούρ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...