Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Νέος κύκλος αίματος στο Ντόνετσκ


alt

Ο κύκλος αίματος άνοιξε ξανά στο Ντονέτσκ της Ουρανίας, με τον ουκρανικό στρατό να επιχειρεί απίστευτης έντασης επιχείρηση για την ανακατάληψη του αεροδρομίου του Ντονέτσκ
μετά τη διακήρυξη του νεοκλεγέντος προέδρου Πέτρο Ποροσένκο,ότι θα συνθλίψει την εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης σκοτώθηκαν δεκάδες φιλορώσοι αυτονομιστές, ανάμεσα στους οποίους και άμαχοι. Ο φωτογραφικός φακός καταγράφει συγκλονιστικές εικόνες με σορούς αυτονομιστών στοιβαγμένες η μία επάνω στην άλλη στο νεκροτομείο.

Επίσης, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοινώνει ότι έχει χάσει από το απόγευμα της Δευτέρας τα ίχνη τετραμελούς ομάδας παρατηρητών, η οποία πραγματοποιούσε «τακτική περιπολία» στο ανατολικό τμήμα του Ντονέτσκ.

Οι παρατηρητές κατάγονται από την Ελβετία, την Εσθονία, την Τουρκία και τη Δανία. Κατά την κυβέρνηση της Δανίας πιστεύεται ότι κρατούνται από ένοπλους αυτονομιστές.
Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ότι διαθέτει πλέον τον πλήρη έλεγχο του στρατηγικής σημασίας αεροδρομίου του Ντονέτσκ, το οποίο είχε καταληφθεί αναίμακτα από τους αυτονομιστές τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα -προφανώς για να εμποδίσουν την εξαγγελθείσα επίσκεψη του δισεκατομμυριούχου και νεοεκλεγέντος προέδρου της Ουκρανίας, Ποροσένκο στα ανατολικά.

«Από την πλευρά μας υπάρχουν περισσότεροι από 50 νεκροί», δήλωσε ο «πρωθυπουργός» της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ στο πρακτορείο Reuters μετά τον τερματισμό της επίθεσης που εξαπέλυσε το Κίεβο.
Ωστόσο, άλλοι τοπικοί ηγέτες των αυτονομιστών, αναφέρουν ότι οι νεκροί μπορεί να ξεπερνούν και τους 100.

Η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν υπέστη απώλειες κατά την επιχείρηση που ξεκίνησε με αεροπορικές επιδρομές για να ακολουθήσει στρατιωτική επίθεση -σχεδόν αμέσως μετά την πανηγυρική προεδρική νίκη του Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος διεμήνυσε ότι θα αντιμετωπίσει την εξέγερση μέσα σε ώρες, όχι μήνες.

Οι φιλορώσοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 30 τραυματισμένοι αυτονομιστές σκοτώθηκαν όταν το φορτηγό που τους μετέφερε στο νοσοκομείο δέχθηκε επίθεση από τα κυβερνητικά στρατεύματα.

Οι μάχες μαίνονταν από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας εντός του περιβόλου του διεθνούς αεροδρομίου του Ντονέτσκ. Ο στρατός ανέπτυξε ελικόπτερα, μαχητικά αεροπλάνα και αλεξιπτωτιστές για να ανακτήσει τον έλεγχο του αεροδρομίου, το οποίο είναι στρατηγικής σημασίας για την πρόσβαση στην ανατολική Ουκρανία.

Το βράδυ της Τρίτης, ανακοινώθηκε ότι το αεροδρόμιο ανακαταλήφθηκε πλήρως.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...