στην δημόσια γερμανική τηλεόραση ARD, ότι "ήταν σημαντικό να ζητήσουμε συγνώμη".
Όπως μεταδίδει η Deutche Welle, ο κ. Γκάουκ τόνισε ότι "το πιο συγκινητικό δεν πέρασε στα ΜΜΕ". Και πρόσθεσε: "Ημουν δίπλα σε έναν άνδρα, τον Πρόεδρο Παπούλια και τη γυναίκα του. Ως νέος έκανε αντίσταση. Αλλά στέκονταν στο πλάι μου, γεμάτος εμπιστοσύνη, γιατί ένιωθε ότι δεν έκανα κάποιο σόου.
Ήμουν 5 χρόνων όταν τελείωσε ο πόλεμος, δεν έχω ενοχή για αυτόν τον πόλεμο, αλλά ένιωθα την ενοχή της προηγούμενης γενιάς και το έδειχνα, έπρεπε να το δείξω, όταν βρέθηκα σε έναν τέτοιο τόπο.
Ο,τι μου είπε, και τα αισθήματα που μου έδειξε, ιδιαίτερα εκείνος, ήταν τόσο μεγαλειώδη, τόσο θαυμάσια, που σε τέτοιες περιστάσεις νοιώθει κανείς, ότι είναι εφικτή η συγγνώμη.
Και μετά η συνάντηση στα Ιωάννινα, όπου υπάρχει μία μικρή εβραϊκή κοινότητα, με επιζώντες…αγκαλιαστήκαμε ... ήμουν τόσο ευτυχισμένος που ήμουν εκεί ως εκπρόσωπος μίας νέας, αλληλέγγυας Γερμανίας".
Προσέθεσε ότι πριν επισκεφθεί την Ελλάδα ασχολήθηκε με τη σχετική βιβλιογραφία που υπήρχε και διαπίστωσε ότι "κανείς δεν ήξερε, ούτε και εγώ, σε ποιο βαθμό οι πρόγονοί μας έκαναν θηριωδίες".
Συμπλήρωσε ότι επί οκτώ χρόνια ήταν επικεφαλής συλλόγου ενάντια στη λήθη και για τη Δημοκρατία. "Γνωρίζω επίσης για το Δίστομο, όπου η Βέρμαχτ ή τα SS, έκαναν εγκλήματα. Ξέρω ότι υπάρχουν ακτιβιστές που πηγαίνουν εκεί με έργο τη συμφιλίωση.
Αλλά δεν μου ήταν ποτέ γνωστές οι πραγματικές διαστάσεις των εγκλημάτων, αν και είμαι ειδήμων σε ό,τι αφορά στο παρελθόν", σημείωσε μεταξύ άλλων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου