Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

1 δις δολάρια στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία


alt

Το ποσό του ενός (1) δισεκατομμυρίου δολαρίων ετοιμάζονται να εγκρίνουν οι ΗΠΑ για την Ουκρανία προκειμένου να καλυφθούν τα ενεργειακά χρέη του Κιέβου προς τη Ρωσία.

Το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους καθ' οδόν προς το Κίεβο, ότι η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να εγκρίνει δάνειο ύψους ενός (1) δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Οπως είπε, τα χρήματα θα δοθούν με τη μορφή δανειακών εγγυήσεων, ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις στους Ουκρανούς από τις προτεινόμενες μειώσεις στις επιδοτήσεις για την ενέργεια.
«Θέλουμε να αγκαλιάσουμε την Ουκρανία», δήλωσε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος. «Ενα μέρος αυτού θα γίνει μέσω ενός πακέτου (βοήθειας) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ένα μέρος θα είναι μέσω διμερούς βοήθειας, αλλά σε συνεργασία με τους εταίρους μας ώστε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Επίσης, οι ΗΠΑ θα στείλουν τεχνικούς συμβούλους στην Ουκρανία για να βοηθήσουν την κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών της Ουκρανίας, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές προκλήσεις και να καταπολεμήσουν τη διαφθορά.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την επέμβασή της στην Κριμαία «το πιθανότερο πολύ σύντομα», σε διάστημα μερικών ημερών και όχι εβδομάδων.

Σε ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θα εκπαιδεύσουν εκλογικούς παρατηρητές στην Ουκρανία, ενώ προσέθεσε ότι μία αμερικανική ομάδα θα μεταβεί στο Κίεβο αυτήν την εβδομάδα προκειμένου να βοηθήσει τις ουκρανικές αρχές να εντοπίσουν και να διεκδικήσουν κλεμμένα περιουσιακά στοιχεία.

Οι ΗΠΑ θα προσφέρουν επίσης «τεχνικές συμβουλές» στην ουκρανική κυβέρνηση σχετικά με τα δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου όσον αφορά τις εμπορικές της σχέσεις με τη Ρωσία, ιδίως σε ό,τι αφορά στην ενέργεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...