Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Ο Α. Τσίπρας για το χρέος, τις τράπεζες και τις εκλογές


Εάν "ναυαγήσουν" οι συζητήσεις για μία γενναία περικοπή του χρέους δεν αποκλείεται η Ελλάδα να τερματίσει την εξυπηρέτησή του, τονίζει μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας στο Βήμα της Κυριακής.

"Εάν οι συνομιλίες οδηγήσουν στην απόρριψη κάθε συζήτησης για την περικοπή του χρέους, τότε θα διακόψουμε τις δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους, ακόμα και μονομερώς, αν χρειαστεί. Κι αυτό για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Ωστόσο δεν πιστεύω, ότι αυτό θα συμβεί. Δεν θα φτάσουμε ως εκεί. Δεν συμφέρει άλλωστε κανέναν", είπε χαρακτηριστικά.

Παραλλήλως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ομιλεί για «δύο πεδία άμεσων αλλαγών» όταν το κόμμα του γίνει κυβέρνηση:

Στο πρώτο πεδίο: «Θα εφαρμοστεί άμεσα ένα σχέδιο για την προστασία των μη προνομιούχων. Δεν θα υπάρξει συμπολίτης μας που δεν θα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας. Δεν θα υπάρξει συμπολίτης μας που θα βρίσκεται σε καθεστώς πείνας και εξαθλίωσης. Δεν θα υπάρχει συμπολίτης μας χωρίς δυνατότητα πρόσβασης στο ηλεκτρικό ρεύμα. Κι αυτό γιατί θα δημιουργηθούν άμεσα δομές που θα στηρίξουν τους ανήμπορους».

Στο δεύτερο πεδίο: Επαναλαμβάνει την εξαγγελία περί επαναφοράς του κατώτατου μισθού «στα προ Μνημονίου επίπεδα». Θα σταματήσει «αμέσως η αγωνία για νέα μέτρα λιτότητας και θα υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση και την ελάφρυνση αγροτών, μικρομεσαίων επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών».

ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Επικαλείται ότι «το κράτος έχει δανειστεί 50 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση τους» για να καταλήξει: «Δεν μπορούν να εξακολουθούν να λειτουργούν χωρίς τον ουσιαστικό έλεγχο και την ευθύνη της ελληνικής πολιτείας. Θα αλλάξουμε άμεσα τον ισχύοντα νόμο για το ΤΧΣ, εξασφαλίζοντας το έλεγχο της διοίκησής του αλλά και τον ουσιαστικό, εποπτικό ρόλο της κυβέρνησης στα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών», προσθέτοντας ότι "αυτό εφαρμόστηκε σε άλλες χώρες όπου τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με δημόσιο χρήμα"...

ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

"Είναι αδιανόητο να μην υπάρξει" κυβερνητική αλλαγή μέσα στο 2014 καθώς «η κυβέρνηση έχει ως χρονικό όριο την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του 2015», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας ως χρονικό σημείο - κλειδί τις Ευρωεκλογές.
Οπως εξηγεί, «η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία στην ευρωκάλπη θα είναι το κριτήριο των πολιτικών εξελίξεων. Δεν υποτιμάμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αλλά το κύμα της ανατροπής θα έρθει στις 25 Μαΐου».

Ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει ότι «και στην κάλπη των περιφερειακών εκλογών θα γίνουν συγκρίσεις», τονίζοντας ότι «εάν, μάλιστα, είμαστε παντού στον δεύτερο γύρο, τότε η κυβέρνηση θα πέσει η ίδια στην εκλογική παγίδα που προσπάθησε να στήσει με τη μετακίνηση της ημερομηνίας των εκλογών, αφού το κύμα της ανατροπής θα σαρώσει και τους περιφερειάρχες της».
«Η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας από τον ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης και απόρριψης λύσεων λιτότητας», ξεκαθαρίζει.

Δεν θα προβούμε σε μονομερείς κινήσεις. Ούτε, όμως, θα διστάσουμε να τις κάνουμε εάν τις επιβάλλει το εθνικό συμφέρον», συμπληρώνει.
inthecity.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...