Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Πρότυπο αγρόκτημα εφαρμογών γεωθερμίας στη Χρυσούπολη Καβάλας


Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης εγκαινίασε το Σάββατο 30 Νοεμβρίου, στη Χρυσούπολη Καβάλας, το πρότυπο εκπαιδευτικό και επιδεικτικό αγρόκτημα εφαρμογών γεωθερμίας, του Κέντρου ΔΗΜΗΤΡΑ. 

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε, με πανηγυρικό τρόπο, ο κύκλος των τετραήμερων εκπαιδευτικών σεμιναρίων για την καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, όπως και η Ημερίδα για τη χρήση της γεωθερμίας στον αγροτικό τομέα.

Τα εγκαίνια του Κέντρου πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Ολλανδού πρέσβη στην Ελλάδα κ. Jan Versteeg, του Βουλευτή Καβάλας της Ν.Δ κ.Ιωάννη Πασχαλίδη, του Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας και Θράκης κ. Αρη Γιαννακίδη, του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης κ. Γεωργιου Γερομάρκου, του Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας κ. Αρχέλαου Γρανά, του Δημάρχου Νέστου κ. Σάββα Μιχαηλίδη, του Προέδρου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ.Σέρκο Χαρουτουνιάν, του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Κώστα Μαλλίδη και πλήθους κόσμου, κυρίως νέων αγροτών.

Η λειτουργία του πρότυπου αγροκτήματος αποτελεί υλοποίηση της δέσμευσης  του Υπουργού, που πριν από ένα μήνα είχε επισκεφθεί την περιοχή, για την ενίσχυση του τομέα της έρευνας, της καινοτομίας, της επιστήμης και της παροχής συμβουλών προς τους γεωργούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 

Παράλληλα, εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων σύμπραξης που επιχειρούνται μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια σε όλη την Ελλάδα. 

Οι συμπράξεις «όχημα» ανάπτυξης: Η 1η σύμπραξη με τον Δήμο Νέστου

Φορείς της πρώτης σύμπραξης στη Χρυσούπολη Καβάλας, το ΥπΑΑΤ, ο Δήμος Νέστου και ο εποπτευόμενος οργανισμός του ΥπΑΑΤ ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Ο πρότυπος σταθμός εκπαίδευσης και έρευνας θα έχει ως αντικείμενο την επιστημονική επιμόρφωση, κατάρτιση και εκπαίδευση κυρίως των νέων γεωργών στην αξιοποίηση της γεωθερμίας, καθώς στην περιοχή το ΥπΑΑΤ δημιουργεί ένα από τα μεγαλύτερα γεωθερμικά πάρκα θερμοκηπιακών καλλιεργειών κηπευτικών στην Ελλάδα.

Η σημασία της γεωθερμίας στη βελτιστοποιήση της παραγωγής

Για τη μεγάλη σημασία και τις πολλαπλές χρήσεις της γεωθερμίας, ακόμα και από μεμονωμένους αγρότες, μίλησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισημαίνοντας ότι η γεωθερμική ενέργεια, μπορεί να συμβάλλει στη βελτιστοποίηση και εντατικοποίηση των συνθηκών παραγωγής σύγχρονων αγροτικών εκμεταλλεύσεων (θερμοκηπίων ή καλλιεργειών υπό χαμηλή κάλυψη), και στην αγροτοβιομηχανία (π.χ. ξήρανση αγροτικών προϊόντων). Επίσης, στις ιχθυοκαλλιέργειες (αντιπαγετική προστασία), στην πρωίμιση καλλιεργειών, όπως τα σπαράγγια, στον αγροτουρισμό, στον ιαματικό τουρισμό, στη θέρμανση χώρων, σε βιομηχανικές χρήσεις κ.α. , αλλά και στη χρήση της ως εναλλακτική μορφή ενέργειας που θα συμβάλλει στη μείωση του κόστους εισροών.

Η βιώσιμη ανάπτυξη «πατά» στην επιστημονική επιμόρφωση

Παράλληλα, ο κ. Τσαυτάρης εξήρε το ρόλο της εκπαίδευσης νέων ανθρώπων που ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα τονίζοντας ότι «στο ΥπΑΑΤ στηρίζουμε δυναμικά τον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας γιατί μόνο με αυτά τα «εργαλεία» η γεωργία μας μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θέτει η κοινωνία μας. Γι’ αυτό και στηρίζουμε τον Φορέα του Υπουργείου μας, τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ που είναι επιφορτισμένος με την έρευνα, την κατάρτιση και την εκπαίδευση στο πρωτογενή τομέα, προχωρώντας στην πρόσληψη 100 ερευνητών που θα ξαναζωντανέψουν τα ινστιτούτα μας και την εφαρμοσμένη αγροτική έρευνα στο τόπο μας. Έχουν εγκριθεί  κονδύλια για την πρόσληψη επιπλέον 150 μεταδιδακτορικών επιστημόνων και άλλων 150 νέων με μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, ώστε να εργαστούν κοντά τους και να αποκτήσουν εμπειρία σε συγκεκριμένα αντικείμενα. Με τον τρόπο αυτό, αλλά και την ενίσχυση της εκπαίδευσης των νέων αγροτών με 20 εκ. €, προσπαθούμε να εισάγουμε νέο ανθρώπινο δυναμικό στη γεωργία αφού ο ανθρώπινος πόρος είναι ο πιο περιορισμένος. Στο ίδιο πλαίσιο καταφέραμε στη νέα ΚΑΠ να ξοδευτεί τουλάχιστον το 2% για την ενίσχυση νέων ανθρώπων που θα απασχοληθούν στον πρωτογενή τομέα. Ταυτόχρονα, θα ενισχυθεί η απασχόληση, ενώ θα καταφέρουμε να μειώσουμε τη διαρροή των επιστημόνων μας, του ανθού της κοινωνίας μας, στο εξωτερικό.  Πάνω σε αυτούς θα πατήσει η βιωσιμότητα της ανάπτυξής μας και μόνο τότε θα έχει μεγάλη διάρκεια. Αφού για να είναι βιώσιμη κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια επιβάλλεται να συνοδεύεται από επιστημονική επιμόρφωση, κατάρτιση και εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν και αντιλαμβανόμενοι τη σπουδαιότητα της έρευνας στη γεωργική παραγωγή ανασυστήσαμε και επαναλειτουργούμε αυτόν τον ερευνητικό - τεχνολογικό σταθμό στη Χρυσούπολη, όπως κάτι ανάλογο κάνουμε και στη Βυτίνα της ορεινής Αρκαδίας. Η επαναλειτουργία αυτών των σταθμών, με την ταυτόχρονη υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης νέων αγροτών θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην σημαντική αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα στη χώρας μας» τόνισε ο Υπουργός.

Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης κ.Γιαννακίδης

 Για τη σημασία της σύμπραξης μίλησε και ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης κ. Άρης Γιαννακίδης ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το ιστορικό διακύβευμα για την πατρίδα μας δεν είναι μνημόνιο ή αντιμνημόνιο. Αυτό είναι μια υπεκφυγή και μια προσχηματολογία. Το ιστορικό διακύβευμα για την Ελλάδα είναι η παραγωγική της ανασυγκρότηση. Η παραγωγική της ταυτότητα.
Απότοκο της συνεργασίας της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης που δεν αναπαραγάγει παρωχημένες ιδέες κομματικών αντιπαραθέσεων και εμπάθειας είναι η αξιοποίηση του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου εδώ, στο Ερατεινό και προκύπτει άμεση επιτακτική ανάγκη να το υλοποιήσουμε, αφού ομογενοποιήσουμε όλο το γεωθερμικό πεδίο στην επόμενη προγραμματική περίοδο».
Έθεσε μάλιστα θέμα διακομματικού και διαχρονικού Υπουργού Γεωργίας λέγοντας πως «η χώρα αυτή τη στιγμή διαθέτει τον καλύτερο Υπουργό Γεωργίας  σε όλη τη διαχρονικότητά του. Ευχαριστώ πολύ τον Υπουργό Γεωργίας που ότι επαγγέλθηκε πριν από ένα μήνα το κάνει πράξη και να δηλώσω πως το θεσμικό ρόλο τον υποβαθμίζουν και τον αναβαθμίζουν τα φυσικά πρόσωπα και το ρόλο του Υπουργού Γεωργίας με καταξίωση πανευρωπαϊκή τον προσδιορίζει ο κ. Τσαυτάρης και είναι τιμή μου που συνεργάζομαι μαζί του. Καλορίζικο το ερευνητικό κέντρο».
airetos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...