Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Παγκόσμια θλίψη για τον Μαντέλα


Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών ο Νέλσον Μαντέλα, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, ήρωας του αγώνα εναντίον του Aπαρτχάιντ.
Τον θάνατο του ανακοίνωσε ο νυν πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, ο οποίος έδωσε εντολή οι σημαίες στη Νότια Αφρική να κυματίσουν μεσίστιες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, χαρακτήρισε τον Μαντέλα  ηρωική προσωπικότητα και πρόσθεσε ότι οι αξίες για τις οποίες πολέμησε θα ζουν αιώνια.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα μεταβεί στην Νότια Αφρική την ερχόμενη εβδομάδα για να παραστεί σε εκδηλώσεις μνήμης που θα γίνουν για τον εκλιπόντα πρώην πρόεδρο της Νότιας Αφρικής.

Ενώπιον του δικαστηρίου το 1963, αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή, ο Μαντέλα είπε:


"Πολέμησα κατά της κυριαρχίας των λευκών και πολέμησα κατά της κυριαρχίας των μαύρων. Ονειρεύομαι το ιδανικό μίας δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας, όπου όλοι οι άνθρωποι θα ζουν μαζί, σε αρμονία και με ίσες ευκαιρίες. Είναι ένα ιδανικό, για το οποίο ελπίζω να ζήσω και να πετύχω. Αν όμως αυτό χρειάζεται, είναι ένα ιδανικό, για το οποίο είμαι προετοιμασμένος να πεθάνω".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...