Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Ο νέος Μεταναστευτικός Κώδικας


Στην ανάγκη κωδικοποίησης των διατάξεων που αφορούν τη μεταναστευτική νομοθεσία, αναφέρθηκαν ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Κώδικα Μετανάστευσης.
Όπως σημείωσαν οι δυο υπουργοί, με τον Κώδικα Μετανάστευσης κωδικοποιούνται οι νόμοι που δημιουργήθηκαν σταδιακά μετά την εμφάνιση του μεταναστευτικού φαινομένου στη χώρα τη δεκαετία του 1990.
Ρυθμίσεις για τους υπηκόους τρίτων χωρών, όπως είπαν, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν σε 20 νόμους, έξι Προεδρικά Διατάγματα και 42 Κανονιστικές Πράξεις.
Κύριο κορμό του Κώδικα, όπως σημείωσε ο γ.γ. Μετανάστευσης Αγγελος Συρίγος, αποτελεί ο μεταναστευτικός «νόμος Παυλόπουλου» (Ν. 3386/2005).
Οπως ανέφερε ο κ. Μιχελάκης, ο Κώδικας αποτελεί καρπό εργασίας ενός έτους.
Εξειδικευμένοι πανεπιστημιακοί, δικαστικοί του Συμβουλίου της Επικρατείας, στελέχη της δημόσιας διοίκησης «που αντιμετωπίζουν καθημερινά τις πρακτικές εφαρμογές του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου εργάσθηκαν αμισθί, πολύ πέραν του ωραρίου τους, επί έναν χρόνο για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα».
Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη, βασική καινοτομία του νόμου αποτελεί η παροχή της πενταετούς άδειας του «Επί μακρόν Διαμένοντος», που δίνει το δικαίωμα εργασίας αλλοδαπών -που βρίσκονται νόμιμα στη χώρα- σε άλλα κράτη- μέλη της ΕΕ και μετάβασής τους σε αυτά με την οικογένειά τους.
Στις άδειες αυτές, όπως είπε, «ωθούμε τους κατόχους μακρόχρονων εθνικών αδειών διαμονής, δεκαετούς και αορίστου διάρκειας».
Επίσης, σημείωσε, αλλάζει η διαδικασία μετακλήσεων νέων αλλοδαπών. Ο σχεδιασμός θα γίνεται σε κεντρικό επίπεδο «για να υπάρχει συνολικός έλεγχος και συνάρτηση με τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς εργασίας στο σύνολο της χώρας».
Επίσης, εισάγονται διαδικασίες fast track για την είσοδο και διαμονή αλλοδαπών, για την προώθηση επενδυτικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων.
Τέλος, υιοθετούνται διατάξεις που λαμβάνουν υπόψη την οικονομική κρίση. «Οι άνεργοι αλλοδαποί που διαμένουν μακροχρόνια στην Ελλάδα δεν γίνονται υποχρεωτικά παράνομοι», σημείωσε.
Όσον αφορά τα παιδιά που έχουν γεννηθεί ή μεγαλώσει εδώ και πηγαίνουν σε ελληνικό σχολείο, παρέχεται το δικαίωμα του «Επί μακρόν Διαμένοντος» εντός της ελληνικής επικράτειας και μειώνεται η γραφειοκρατία όσον αφορά την ανανέωση των αδειών τους.
inthecity.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...