Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Υγρός τάφος για τους μετανάστες η Μεσόγειος


Μέσα σε μόλις 10 ημέρες, 397 μετανάστες που προσπάθησαν να φτάσουν παράνομα από την Αφρική στην Ευρώπη, πνίγηκαν στα ανοιχτά, μεταξύ Τυνησίας και Ιταλίας, κοντά στη Λαμπεντούζα, σε δύο τραγικά ναυάγια.

Σύμφωνα με τους τελευταίους απολογισμούς, οι νεκροί από το ναυάγιο στις 3 Οκτωβρίου έφτασαν τους 362, καθώς οι διασώστες βρήκαν σήμερα ακόμη δύο σορούς. 

Το ναυτικό της Μάλτας περισυνέλεξε τη σορό ενός τρίχρονο παιδιού από τη θάλασσα, ανεβάζοντας σε 35 τον αριθμό των μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο της Παρασκευής, νότια της Μάλτας και της Λαμπεντούζα.   

Η Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε υγρό τάφο για εκατοντάδες λαθρομετανάστες ωστόσο, πλοία που μεταφέρουν παράνομους μετανάστες εντοπίζονται συνέχεια στα νερά της.

Στη διάρκεια της νύχτας, περίπολος του ιταλικού ναυτικού εντόπισε 14 ανθρώπους που βρίσκονταν σε ένα πλοιάριο, μεταξύ αυτών και μία γυναίκα εννέα μηνών έγκυο, η οποία μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στη Λαμπεντούζα.  

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν το θέμα αυτό στη σύνοδο κορυφής στις 24 και 25 Οκτωβρίου, ωστόσο η Ιταλία ανακοίνωσε ότι ξεκινά αύριο, Δευτέρα, μια στρατιωτική "ανθρωπιστική" αποστολή στη Μεσόγειο, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τον θάνατο και άλλων μεταναστών που προσπαθούν να διασχίσουν τη θάλασσα για να φτάσουν στο έδαφός της. 

"Μια ιταλική στρατιωτική ανθρωπιστική αποστολή, με τη συμμετοχή πλοίων και αεροπλάνων, θα ξεκινήσει τη Δευτέρα για να φυλάσσεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της Μεσογείου, που έχει μετατραπεί σε τάφο τις τελευταίες ημέρες", δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα.  Επεσήμανε όμως ότι πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο, ενόψει μιας μεγαλύτερης επέμβασης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...