Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Ο ευπρεπισμός του κ. Τσίπρα


ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΚΟΥΣΟΥΛΗ

Κανένα διανόημα και κανένα τέχνασμα δεν μπορεί να αναιρέσει την πραγματικότητα. Όσο και αν οι ιδεοληπτικοί εκφραστές αυτοθαυμάζονται μπροστά στον καθρέφτη της Ιστορίας, ποτέ δεν μπορούν να αποφύγουν τη συνάντηση μαζί της.

Τον Σεπτέμβριο του 2012 - είναι κακό να ξεχνάμε, η λήθη μας απομακρύνει από την αλήθεια - ο κ. Τσίπρας αποκαλούσε τους τρεις τότε εκλεγμένους πολιτικούς αρχηγούς που συναποτελούσαν την κυβέρνηση, τον κ. Κουβέλη, τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Σαμαρά, «μερκελιστές». Ηταν η τρόικα εσωτερικού! Με έναν καταγγελτικό και βίαιο λόγο επιχειρούσε να διαμορφώσει μια ατμόσφαιρα ανατροπής σε ένα πνεύμα ότι «η κυβέρνηση θα πέσει στους δρόμους».

Και πέρασε ο αμείλικτος χρόνος. Τα πράγματα κύλησαν πέρα και έξω από τα πολιτικά σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ. Και στην πρώτη πραγματική εκλογική αναμέτρηση, στις ευρωεκλογές του Μαΐου, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήρε την πρώτη θέση, κέρδισε μια αριθμητική νίκη, χωρίς να πετύχει όμως τον πολιτικό του στόχο, όπως διατυπώθηκε στο υπερφίαλα διατυπωμένο σύνθημα «Στις 25 ψηφίζουμε, στις 26 φεύγουν».

Στην ίδια κατεύθυνση της έντασης, της καταγγελίας και της τυφλής σύγκρουσης ακούσαμε συνθήματα προωθημένης ιδεοληψίας όπως «Ή εμείς ή αυτοί».

Και πάντα περνούσε ο αμείλικτος χρόνος. Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Τσίπρας, μετά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο όμορφο σκηνικό των κήπων, μαζί με την πρότασή του για εκλογές, μίλησε και για την ανάγκη να υπάρξει «ένα εθνικό σχέδιο διαπραγμάτευσης». Και συνεχίζοντας, μας έθεσε όλους ενώπιον των ευθυνών μας! Μας είπε: «Τούτη την ώρα η χώρα χρειάζεται σταθερότητα. Και πρέπει να συμβάλουμε όλοι ώστε να οδηγηθούμε με ομαλό και συντεταγμένο τρόπο στη δημοκρατική διαδικασία σε κλίμα δημοκρατικής υπευθυνότητας και όχι σε κλίμα τυφλής σύγκρουσης».

Την κρίση στρατηγικής του κόμματός του ας την αντιμετωπίσει μόνος του. Εμείς καλωσορίζουμε τον κ. Τσίπρα στο μέτωπο του ορθού λόγου. Ακόμη και αν πρόκειται για προσπάθεια πολιτικού ευπρεπισμού την έσχατη ώρα, έχει και αυτό τη χρησιμότητά του. Εξάλλου, όπως όλοι γνωρίζουμε, οι αντιφάσεις, όταν συνειδητοποιηθούν, μπορούν να αποτελέσουν αφορμή αυτογνωσίας.

Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Σε κάθε περίπτωση στις εκλογές που έρχονται όλα τα προσωπεία θα έχουν θρυμματιστεί. Και όλοι οι καθρέφτες θα έχουν γίνει κομμάτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...