Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Απαραίτητο το check up μια φορά το χρόνο



Όλοι οι ενήλικες μια φορά το χρόνο θα πρέπει να υποβάλλονται σε check up το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά προληπτικών εξετάσεων οι οποίες μπορούν να σώσουν ζωές.
Αυτό έχει επισημάνει η διεθνής επιστημονική κοινότητα, καθώς η πρώιμη διάγνωση μέσω του αιματολογικού check up, επιτυγχάνει την πρώιμη αναγνώριση καλοήθων και κακοήθων καταστάσεων που οδηγούν στην αρχική αντιμετώπισή τους πριν προκαλέσουν βλάβες μη επανορθώσιμες στον οργανισμό.

Μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9,84 και την εκπομπή Αθήνα ''Αλά- Κάρτ'', με την Κωνσταντίνα Βρεττού, ο Βιοπαθολόγος - Μικροβιολόγος, Παναγιώτης Αποστολακόπουλος, το βασικό εργαστηριακό check up, περιλαμβάνει μια σειρά εξετάσεων αίματος και ούρων και είναι ο καθρέφτης της καλής ή της κακής υγείας του οργανισμού. 

''Με τη σωστή χρήση του check up μπορούμε να μειώνουμε τη νοσηρότητα και τη θνητότητα του γενικού πληθυσμού'', είπε χαρακτηριστικά ο κος Αποστολακόπουλος, προσθέτοντας ότι το πρώτο check-up, θα πρέπει να ξεκινάει στην εφηβεία και να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο εφόσον δεν υπάρχει κάποια παθολογική ένδειξη.. 

Επιπλέον, οι βιοχημικές εξετάσεις με τη σειρά τους μπορούν να ανιχνεύσουν δυσλειτουργίες των συμπαγών οργάνων του οργανισμού μας καθώς και μεταβολικές διαταραχές αυτού. 

Για παράδειγμα άνοδος των ηπατικών ή παγκρεατικών ενζύμων μας υποδηλώνει μη σωστή λειτουργία του ήπατος και του παγκρέατος και μας οδηγεί στην περαιτέρω διερεύνηση των οργάνων αυτών, ενώ μια αύξηση του σακχάρου αίματος, μπορεί να αποκαλύψει έναν αρχόμενο σακχαρώδη διαβήτη, ο οποίος στο αρχικό του στάδιο μπορεί να ελεγχθεί μόνο με αλλαγή των διαιτολογικών συνηθειών του ατόμου, χωρίς χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής ,γεγονός εξαιρετικά σημαντικό για κάθε σύστημα υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...