Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Εξαφανίζεται σιγά-σιγά από τα βακτήρια ο Τιτανικός!

alt

Λίγα χρόνια ακόμα θα αντέξει το κουφάρι του Τιτανικού στα βάθη του ωκεανού, καθώς οι νέοι του επιβάτες είναι αδίστακτοι!...

Τα βακτήρια κατατρώνε το κουφάρι του υπερωκεάνιου και οξειδώνουν το σίδερο μετατρέποντάς το τελικά σε μια άμορφη μάζας σκουριάς.

«Σε 20 με 30 χρόνια το ναυάγιο ίσως θα καταρρεύσει», προειδοποιεί η Ενριέτα Μαν, βιολόγος του Πανεπιστημίου Ντάλουσι στον Καναδά.

Η Δρ Μαν είναι μία από τους ερευνητές που εξέτασαν δείγματα του ναυαγίου τα οποία συλλέχθηκαν το 1991, δηλαδή 79 χρόνια μετά τη βύθιση του πλοίου, στις 15 Απριλίου 1912.

Στην αποστολή του 1991, σχεδόν 3.800 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του Βορείου Ατλαντικού έξω από το Νιουφάουντλαντ του Καναδά, καταγράφηκαν συνολικά 28 είδη που ζουν στο ναυάγιο, ανάμεσά τους καβούρια, ανεμώνες, γαρίδες και αστερίες.
alt

Ο Τιτανικός έχει ουσιαστικά μετατραπεί σε μια σπάνια όαση στις ερημιές του ωκεάνιου πυθμένα, αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν συμβιωτική αποικία.

Όπως εξηγεί η Μαν, το ναυάγιο πιθανώς αποικίστηκε πρώτα από διάτομα, μονοκύτταρους οργανισμούς, που πέφτουν στο βυθό σαν χιόνι.

Αργότερα προστέθηκαν άλλα είδη βακτηρίων και τελικά πολυκύτταρων οργανισμών, οι οποίοι σχηματίζουν ένα περίπλοκο πλέγμα αλληλεξάρτησης.
alt

Για αυτήν την αποικία, όμως, η βασική πηγή ενέργειας είναι η χημική ενέργεια από τις αντιδράσεις σιδήρου.

Η αποστολή του 1991, αποκάλυψε μεγάλες στήλες σκουριάς που θυμίζουν σταλακτίτες.

Η δρ Μαν αναγνώρισε δεκάδες είδη βακτηρίων, ανάμεσά τους και ένα που αποδείχθηκε νέο είδος και πήρε το ταιριαστό όνομα "Halomonas titanicae" ή «αλομονάδα του Τιτανικού».

«Ο Τιτανικός είναι 50.000 τόνοι ατσαλιού.

Επομένως, υπάρχει μπόλικη τροφή για τα βακτήριά μου», σχολίασε η ερευνήτρια στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τα βακτήρια βρίσκουν νοστιμότατα πολλά τμήματα του πλοίου -από τα φινιστρίνια και τις σιδερένιες σκάλες μέχρι τους καυστήρες από χυτοσίδηρο. Τα μόνα κομμάτια που παραμένουν άθικτα, είναι τα μπρούτζινα.

Η Δρ Μαν επισημαίνει ότι ο ρυθμός με τον οποίο καταναλώνεται ο Τιτανικός, είναι γρήγορος.
alt

Προηγούμενη μελέτη εκτιμούσε ότι τα βακτήρια οξειδώνουν 180 κιλά σιδήρου την ημέρα!

Παραλλήλως, η αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) έχει προειδοποιήσει ότι «το κήτος του πλοίου ενδέχεται να καταρρεύσει στον ωκεάνειο πυθμένα εντός των επόμενων 50 ετών».

Εν όψει της επετείου των 100 χρόνων από την τραγωδία του Τιτανικού, η Unesco αναγνώρισε το ναυάγιο ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
inthecity.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...