Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Ο Στ. Θεοδωράκης παρουσίασε το "Ποτάμι" ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

                                    

 Τα ονόματα όσων στηρίζουν ή απλώς συμβουλεύουν το «Ποτάμι» ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Σταύρος Θεοδωράκης, επισημαίνοντας ότι το ευρωψηφοδέλτιο του νέου πολιτικού φορέα βρίσκεται υπό διαμόρφωση.

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Χάρης Μαθιόπουλος, οικονομολόγος
Θοδωρής Γκόνης, σκηνοθέτης
Μαρία Δημητρίου, Ελληνίδα τσιγγάνα - κοινωνική λειτουργός
Νίκος Δήμου, συγγραφέας
Άννα Ευφραιμίδου, γιατρός
Παναγιώτης Καρκατσούλης, βραβευμένος ως ο καλύτερος δημόσιος λειτουργός στον κόσμο
Βάσω Κιντή, καθηγήτρια Φιλοσοφίας
Δημήτρης Κοντοπίδης, αρχιτέκτονας
Αύγουστος Κορτώ, συγγραφέας
Δημήτρης Κουρέτας, αντιπρύτανης πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Ολυμπία Κρασαγάκη, φωτογράφος
Δημήτρης Κυριακόπουλος, πρόεδρος του αθλητικού Πρωτέα στον Νέο Κόσμο
Αναστασία Λαμπρία, εκδότρια
Ζαχαρούλα Λούδα, αμπελουργός
Αννα Λιδάκη, καθηγήτρια κοινωνιολογίας
Γαβρίλος Μαυρογιάννης, ξυλουργός
Γιώργος Μαυρωτάς, πολίστας, καθηγητής ΕΜΠ
Γιούλη Μελουδάκου, υπεύθυνη μεταμοσχεύσεων ΕΟΜ
Αναστασία Μήλιου, οργάνωση Αρχιπέλαγος
Νίκος Ξυδάκης, στιχουργός
Νίκος Ορφανός, ηθοποιός
Ντάνα Παρασκευοπούλου, κάτοικος Αγίου Αχιλλείου Πρεσπών
Θανάσης Σκόκος, μηχανολόγος - ηλεκτρολόγος, επιχειρηματίας
Χριστίνα Ταχιάου, δημοσιογράφος
Τάσος Τέλλογλου, δημοσιογράφος
Ανδρέας Πετρουλάκης, σκιτσογράφος
Σταύρος Τσακιράκης, συνταγματολόγος
Χάγκεν Φλάισερ, καθηγητής Νεότερης Ιστορίας
Νικόλας Γιατρομανωλάκης, επικοινωνιολόγος, υπεύθυνος καμπάνιας στο Ποτάμι
Στο εγχείρημα συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι Γεωργία Λινάρδου και Λίνα Παπαδάκη. Επίσης η Αντρη Κωνσταντίνου (social media).

Ιδέες και από την Αριστερά και από τις φιλελεύθερες δυνάμεις «κλέβει» ο Σταύρος Θεοδωράκης στο νέο του εγχείρημα στην πολιτική, όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, παρουσιάζοντας επισήμως το «Ποτάμι». 

«Το Ποτάμι είναι ένα κίνημα που κλέβει ιδέες και από την Αριστερά και από τις φιλελεύθερες δυνάμεις. Γιατί σήμερα απαιτούνται λύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Από τα παιδικά μου χρόνια προσδιορίζομαι ως αριστερός. Το θέμα όμως είναι τι ορίζεται ως αριστερό σήμερα. Π.χ. η Αριστερά αρνείται την αξιολόγηση που εγώ θεωρώ ότι πρέπει να είναι μείζον αίτημα της Αριστεράς».

Ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε ακόμη ότι δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι με το «Ποτάμι» θα 'ναι όλα επαναστατικά, αλλά έσπευσε να δεσμευθεί πως «θα 'ναι όλα διαφορετικά». 
Εξάλλου, ξεκαθάρισε πως δεν είναι ευρωσκεπτικιστής, τονίζοντας πως παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κάποια σύννεφα το τελευταίο διάστημα με τους εταίρους της χώρας, «οι σύμμαχοί μας είναι οι Ευρωπαίοι».

Ερωτηθείς σε ποιά ευρωομάδα θα ενταχθεί ο νέος πολιτικός φορέας, εάν μπει στο Ευρωκοινοβούλιο, απάντησε: «Θα το αποφασίσουμε αφού πάμε στις Βρυξέλλες. Θα δώσουμε ένα διάστημα δύο - τριών εβδομάδων ώστε να βγάλουμε συμπεράσματα».

Ο γνωστός δημοσιογράφος έκανε και ένα σχόλιο αναφορικά με τις υποψηφιότητες για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οπως χαρακτηριστικά είπε «οι υποψήφιοι για την Κομισιόν υπερασπίζονται περισσότερο τις γραφειοκρατικές ελίτ, το χθες».

«Οι πολιτικοί έχουν το αμάρτημα του παρελθόντος»

Επίσης, επέμεινε στην κεντρική θέση του νεοσυσταθέντος κινήματος για «πολιτική χωρίς κομματικό παρελθόν», επισημαίνοντας τα εξής:

«Ζούμε τα τελευταία χρόνια μια μεγάλη διάψευση από τους πολιτικούς. Μπορεί να έχουμε όλοι ευθύνη, αλλά τη μεγάλη ευθύνη την έχουν εκείνοι. Εχουν το αμάρτημα του παρελθόντος. Εμείς δεν το έχουμε».
Οπως είπε, το μνημόνιο τελειώνει τον Μάιο και το ερώτημα σήμερα είναι αν θέλουμε ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, που θα έρθει από την κοινωνία, από αυτούς που βιώνουν το πρόβλημα.

«Υπάλληλοι ή συνδημιουργητές της Ευρώπης; Επαίτες ή αυτοδύναμοι στην Ευρώπη;», διερωτήθηκε.
Εν όψει των ευρωεκλογών πρέπει να συζητήσουμε τι Ευρώπη θέλουμε και όχι τι κυβέρνηση θέλουμε, ανέφερε. «Η Ελλάδα σε αυτήν τη μεταμνημονιακή εποχή θα πρέπει να παράγει. Προέχει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της χώρας μόνοι μας και βεβαίως να καταφύγουμε στους Ευρωπαίους να στηρίξουν αυτό το σχέδιο», σχολίασε ο ίδιος.

Παράλληλα, συνέστησε ότι «χρειάζεται σταθερό πλαίσιο στη χώρα, χωρίς φορολογικούς αιφνιδιασμούς και πολιτικούς τσαμπουκάδες. Να βάλουμε μπροστά την ελληνική μηχανή».
Σε ό,τι αφορά στις συνεργασίες, τόνισε ότι «δεν υπάρχει συζήτηση για κυβερνητικές συνεργασίες γιατί δεν έχουμε ακόμη καταγραφεί».

Αναγνώρισε πάντως ότι «υπάρχουν πολλοί πολιτικοί που μπορούν να φανούν χρήσιμοι και προσβλέπουμε σε συνεργασία με αυτούς, για να βάλουμε νέους κανόνες στην πολιτική». Σύμφωνα με τον ίδιο το τρίπτυχο «Δημοκρατιά-Ευρώπη-Ανθρωπισμός: βασικό σύστημα αξιών για την οποία πολιτική συνεργασία».

Ο κ. Θεοδωράκης διαβεβαίωσε ότι «εάν ο κόσμος δεν μάς ψηφίσει στις ευρωεκλογές, εάν δεν μάς θέλει, θα γυρίσουμε στα σπίτια μας».

Σχετικά με το Δημόσιο ανέφερε ότι «η χώρα δεν έχει ανάγκη να απολύσει δημοσίους υπαλλήλους. Εχει ένα κακό δημόσιο. Χρειάζεται ανακατανομή του υλικού. Είναι αδιανόητο κάποιοι να αρνούνται την αξιολόγηση».

Αναφορικά με την ανεργία, ο κ. Θοδωράκης υπογράμμισε ότι «μπορούμε να επεκτείνουμε το επίδομα ανεργίας από τους 12 στους 24 μήνες και να βρούμε τρόπους να κρατήσουμε τους νέους στην ελληνική οικονομία, με τη σύμπραξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα πάνω στη βάση στήριξης της καινοτομίας».
Κάλεσε επίσης «να μην ονοματίσουμε τις λύσεις ως αριστερές ή δεξιές, αλλά να βρούμε τις λύσεις».

Σχολιάζοντας την είσοδο της χώρας στο Μνημόνιο, ο κ. Θοδωράκης ανέφερε ότι «η Ελλάδα είχε ένα πρόβλημα που δεν της επέτρεπε να το λύσει μόνη της. Επρεπε να βοηθηθεί με έναν τρόπο. Η Ευρώπη ήταν απροετοίμαστη και έκανε λάθος επιλογές, αλλά αυτό δεν αναιρεί ότι η Ελλάδα χρειαζόταν τη βοήθεια των εταίρων της.

Καταθέτοντας την δική του πρόταση σχετικά με το πλεόνασμα, ο κ. Θοδωράκης ανέφερε ότι τα λεφτά «πρέπει να πάνε σε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη σήμερα, σε αυτούς που ζουν χωρίς λεφτά, όχι σε αυτούς που στηρίζουν ένα κόμμα να εκλεγεί, που έχουν «συγγενικές» σχέσεις κ.ο.κ.
inthecity.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...