Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Ουκρανία: Πρόωρες εκλογές στις 25 Μαΐου



Την απομάκρυνση του προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβις από τον προεδρικό θώκο και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τις 25 Μαΐου ψήφισε ομόφωνα πριν η ουκρανική Βουλή.

«Δεν το δέχομαι», ήταν η κάθετη απάντηση του Γιανούκοβιτς, μέσω αντιπροσώπου του.

Οι βουλευτές έκριναν τον Γιανούκοβιτς συνταγματικά ανήμπορο να φέρει σε πέρας τα καθήκοντά του. Μέτα το πέρας της ψηφοφορίας, πολλοί βουλευτές άρχισαν να χειροκροτούν ενώ κάποιοι τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο.

Η κίνηση της ουκρανική Βουλής έρχεται ως απάντηση στο διάγγελμα Γιανούκοβιτς, μέσω του οποίου ο πρόεδρος διαμήνυσε πως δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί ή να εγκαταλείψει τη χώρα, καταγγέλλοντας παράλληλα «πραξικόπημα» στο Κίεβο.

Ο Γιανούκοβιτς έχει εγκαταλείψει την πρωτεύουσα Κίεβο και, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες έχει μεταβεί στο Χάρκοβο, στο βορειοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, όπου συνεδριάζουν εκπρόσωποι των επί το πλείστον ρωσόφωνων και ρωσόφιλων ανατολικών περιοχών της χώρας.

Ο ουκρανός πρόεδρος αποσαφήνισε πως θα παραμείνει στην ανατολική Ουκρανία επί του παρόντος.
Η κίνηση της Βουλής συνιστά κλιμάκωση της πολιτικής σύγκρουσης που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία, καθώς νωρίτερα εκπρόσωποι των περιοχών της νοτιοανατολικής Ουκρανίας και της Κριμαίας, που συνεδριάζουν στο Χάρκοβο, έδωσαν νέα διάσταση στα σενάρια διάσπασης της χώρας, αμφισβητώντας ευθέως την εξουσία του εθνικού κοινοβουλίου στο Κίεβο, και διαμηνύοντας πως παίρνουν «όλες τις εξουσίες στα χέρια τους» έως ότου να υπάρχουν «εγγυήσεις» για τη συνταγματική τάξη στην πρωτεύουσα.

Ελεύθερη η Γιούλια Τιμοσένκο

Ελεύθερη αφέθηκε το απόγευμα του Σαββάτου η πρώην πρωθυπουργός και κύρια πολιτική αντίπαλος του Γιανούκοβιτς, Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία ήταν φυλακισμένη για κατάχρηση της εξουσίας.

«Η δικτατορία έπεσε», δήλωσε η Τιμοσένκο, στιγμές μετά την αποφυλάκισή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...