Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Θαλάσσιος τουρισμός και βίζα στην ατζέντα Ελλάδας και ΕΕ


Με προτεραιότητες τον θαλάσσιο και παράκτιο τουρισμό, τη βίζα για υπηκόους τρίτων χωρών και την αναθεώρηση της Οδηγίας για τα Οργανωμένα Ταξίδια ξεκινά η ελληνική προεδρία για τον τομέα του τουρισμού.

Ο τουρισμός αποτελεί το 10% περίπου το ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απασχολώντας περίπου 20 εκατ. ανθρώπους, ενώ τα ποσοστά αυξάνονται σημαντικά στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Ο τουριστικός τομέας στο εσωτερικό της Ε.Ε. σημειώνει αύξηση 4%, με το 55% των διεθνών αφίξεων να πραγματοποιείται στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική της ΕΕ αποτελεί καίρια οριζόντια πολιτική της ελληνικής Προεδρίας, καθώς επηρεάζει σημαντικά τις εθνικές οικονομίες πολλών κρατών μελών. Το 2013 περισσότεροι από έξι εκατ. Ευρωπαίοι προτίμησαν την κρουαζιέρα, με τη Μεσόγειο να προσελκύει 3,5 εκατ. τουρίστες.

Η βιομηχανία του θαλάσσιου τουρισμού αποφέρει στην οικονομία της ΕΕ ετησίως 38 δισ. ευρώ και 327.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Η Ελλάδα διαθέτει τη δεύτερη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ΕΕ, με το υπουργείο Τουρισμού να παρακολουθεί στενά την πρωτοβουλία της Επιτροπής για την κατάρτιση μιας στρατηγικής της ΕΕ για τις «Προκλήσεις και τις Ευκαιρίες του Θαλάσσιου και του Παράκτιου Τουρισμού στην ΕΕ». Στο πλαίσιο αυτό, στις 14 Μαρτίου 2014 θα διοργανώσει Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για τον Θαλάσσιο και τον Παράκτιο Τουρισμό, όπου θα παρουσιαστεί η ανακοίνωση της Επιτροπής.

Σκοπός της διάσκεψης είναι η προώθηση του αειφόρου θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού στην ΕΕ, σε μια περίοδο έντονου διεθνούς ανταγωνισμού. Αναμένεται άλλωστε ότι η διάσκεψη θα αποτελέσει ενεργή πλατφόρμα για ανταλλαγή απόψεων και πρακτικών των υψηλόβαθμων αξιωματούχων του ευρωπαϊκού τουρισμού σχετικά με τον παράκτιο τουρισμό, τον τουρισμό κρουαζιέρας, το γιότινγκ, τη διαχείριση των ακτών, τα θαλάσσια clusters και τη συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Η ελληνική Προεδρία θα αποδώσει επίσης ιδιαίτερη έμφαση στη διευκόλυνση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου για τους υπηκόους τρίτων χωρών, καθώς η εξέλιξη θεωρείται ότι θα καταστεί ιδιαίτερα επωφελής για την ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία με αυξημένες τουριστικές ροές, ήδη πριν την έναρξη της επόμενης περιόδου. Παράλληλα, θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση της Οδηγίας για τα Οργανωμένα Ταξίδια, με σκοπό την αναθεώρηση του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου της αγοράς των οργανωμένων ταξιδίων προκειμένου να περιλαμβάνει και την αγορά τους μέσω του διαδικτύου.

Στις προτεραιότητες εντάσσεται και η ενίσχυση της πολιτικής της ΕΕ για την προώθηση του τουρισμού, με σκοπό τη διατήρηση της θέσης της Ευρώπης ως κορυφαίου προορισμού, αλλά και τη μεγιστοποίηση της συνεισφοράς της τουριστικής βιομηχανίας στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Σε αυτή την κατεύθυνση, η δεύτερη μέρα της διάσκεψης της ελληνικής Προεδρίας στον τουρισμό είναι αφιερωμένη στη συνεισφορά των νέων τεχνολογιών και των εργαλείων προβολής και προώθησης στην προαγωγή του τουρισμού, με τίτλο του συνεδρίου «Intense on-line Marketing and New Tools: Challenges and Perspectives».

Για το υπουργείο Τουρισμού καθοριστικός είναι ο ρόλος του διαδικτύου στην προώθηση του ελληνικού προϊόντος. Η διαδικτυακή πύλη του ΕΟΤ «VisitGreece.gr» δέχεται 7,3 εκατ. επισκέπτες, ενώ πρόκειται να ενισχυθεί μέσω ΕΣΠΑ με στόχο να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογών της.
inthecity.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...