Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Δικαστήρια Πειραιά… η αποθέωση του σουρεαλισμού!


Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΛΑΔΗΣ

Στον Πειραιά δεν πλήττεις ποτέ.

Τα όσα έχουμε δει και έχουμε ακούσει τον τελευταίο χρόνο με αφορμή τη μετεγκατάσταση των Δικαστηρίων στο κτίριο «Κεράνη» επί της οδού Θηβών, στα όρια του Δήμου Πειραιά με τον Δήμο Νίκαιας-Ρέντη, ξεφεύγουν της λογικής.

Ας δούμε όμως πού βρισκόμαστε σήμερα.

Στο κτίριο έχει τοποθετηθεί φύλακας του υπουργείου Δικαιοσύνης και ήδη έχουν γίνει οι πρώτες παρεμβάσεις για τη διαμόρφωση των δικαστικών αιθουσών.

Τα αντίστοιχα Προεδρικά Διατάγματα για τη μετεγκατάσταση έχουν υπογραφεί και απλά απομένει η δημοσίευσή τους.

Την ίδια ώρα που όλες οι πληροφορίες από το υπουργείο Δικαιοσύνης και τον αντίστοιχο υπουργό Χαράλαμπο Αθανασίου επιμένουν ότι η απόφαση της μετεγκατάστασης είναι οριστική, ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι τα δικαστήρια δεν φεύγουν από τον Πειραιά, επικαλούμενος μάλιστα δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού, φίλο του και κουμπάρο του, Αντώνη Σαμαρά.

Οι δικηγόροι του Πειραιά τώρα, που το 2012 είχαν συνηγορήσει για τη μετεγκατάσταση, με νέα τους απόφαση από τη γενική συνέλευση του Συλλόγου και με το εντυπωσιακό 98%, είπαν όχι στην μετεγκατάσταση των Δικαστηρίων του Πειραιά στο κτίριο «Κεράνη».

Επίσης οι φορείς του Πειραιά, Επιμελητήρια, Εμπορικός Σύλλογος και Επιστημονικοί Σύλλογοι που έναν χρόνο σιωπούσαν, τώρα έχουν ξεσηκωθεί εναντίον αυτής της προοπτικής.
Παραλλήλως, μαζί με τον Δήμο Πειραιά, προτείνουν λύσεις ή καταθέτουν προτάσεις για το γιαπί της «Ραλλείου» ή την «Παγόδα» στον Ο.Λ.Π. λύσεις, οι οποίες για να είμαστε ρεαλιστές δεν υφίσταται.

Η Παγόδα έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού διατηρητέο μνημείο (!) και το γιαπί της «Ραλλείου» δεν καλύπτει σε καμιά περίπτωση τις ανάγκες των Δικαστηρίων του Πειραιά αλλά κυρίως (γιατί σύμφωνα με την κυβερνητική λογική) αυτή την περίοδο δεν υπάρχουν χρήματα για τέτοια έργα.

Βέβαια, το μεγάλο σκάνδαλο της υπόθεσης, είναι ότι το ενοίκιο που θα πληρώνει το ελληνικό δημόσιο, (αφού το κτίριο «Κεράνης» πουλήθηκε σε ιδιώτη) το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που πληρώνει σήμερα για τα δέκα κτίρια που στεγάζονται τα δικαστήρια του Πειραιά.

Στα 2.658.000 ευρώ θα είναι το ετήσιο κόστος του ενοικίου στο νέο κτίριο αντί του σημερινού κόστους των 900.000 ευρώ! Το λάθος αυτών που στήριξαν τη μετεγκατάσταση, είναι ότι γι' αυτό το θέμα δεν ξεκαθάρισαν από την αρχή τη θέση τους και δεν κατήγγειλαν το «καραμπινάτο» αυτό σκάνδαλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...