Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

H Μεσόγειος εκπέμπει SOS: 17.000 θαλάσσια είδη ζουν μέσα σε 300 εκατ. τόνους απορριμμάτων


Πολύ ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα των ερευνών για τη θαλάσσια ζωή στη Μεσόγειο, με τα είδη που βρίσκουν καταφύγιο στα νερά της να αναγκάζονται να «συνυπάρχουν» με εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων.


Η Μεσόγειος, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», παρόλο που αποτελεί μόλις το 1% της ωκεάνιας επιφάνειας, περικλείει το 10% των θαλασσίων ειδών του πλανήτη και πάνω από το 15% των παγκόσμιων μετακινήσεων, επισημάνθηκε σε στρογγυλό τραπέζι για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και τη Μεσόγειο που διοργάνωσε το Γαλλικό Ινστιτούτο με τη συμμετοχή επιστημόνων, μελών γαλλικών και ελληνικών μη κυβερνητικών οργανώσεων και του ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών).

Στο μοναδικό αυτό οικοσύστημα, μαζί με τα 17.000 θαλάσσια είδη «συνυπάρχουν» και 300 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων, ιδιαίτερα πλαστικά που εγκλωβίζονται στα νερά της. Τα 2/3 των ειδών της συναντιούνται σε πάνω από δυο χώρες, για το λόγο αυτό η συνεργασία μεταξύ των μεσογειακών κρατών για την προστασία της λεκάνης της Μεσογείου κρίνεται απαραίτητη.
Πηγή: Καθημερινή




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...