Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Νικήτρια του Booker 2013 η Ελέανορ Κάτον με το βιβλίο «The Luminaries»


Η Ελέανορ Κάτον για το βιβλίο της «The Luminaries» είναι φέτος η μεγάλη νικήτρια για το βραβείο Man Booker 2013


Το μυθιστόρημα αυτό είναι το δεύτερο της Κάτον και διαδραματίζεται στην Νέα Ζηλανδία το 1866, ενώ έχει μπόλικο μυστήριο. Hρωάς του ο φιλόδοξος χρυσοθήρας Γουόλτερ Μούντι, ο οποίος έχει σκοπό να πλουτίσει αλλά σύντομα θα εμπλακεί σ' ένα σύνθετο και ατελείωτο μυστήριο που τον τυλίγει.
Η 28χρονη Ελεάνορ είναι η νεότερη συγγραφέας που έχει βραβευθεί με Booker. Μαζί με το βραβείο θα λάβει και 50.000 στερλίνες
.
Τα υπόλοιπα βιβλία της βραχείας λίστας ήταν τα εξής:

«We Need Names», της Νόβαϊολετ Μπουλαουάγιο 

Η 10χρονη Ντάρλινγκ από τη Ζιμπάμπουε προσπαθεί να επιβιώσει στην πατρίδα της αλλά τελικά ταξιδεύει στην Αμερική όπου μένει με μια θεία της. Ομως, κι εκεί, σε έναν κόσμο ελευθερίας και ευημερίας συνειδητοποιεί πόσο δύσκολη είναι η προσαρμογή για έναν μετανάστη.
Πρόκειται για το πρώτο μυθιστόρημα της συγγραφέως, η οποία είναι και η πρώτη μαύρη Αφρικανή που συγκαταλέγεται στους διεκδικητές του Man Booker Prize. Oπως και η ηρωίδα της είναι από τη Ζιμπάμπουε.

«Harvest» του Τζιμ Γκρέις

Η ιστορία των κατοίκων ενός παράξενου και απομακρυσμένου χωριού στην αγροτική Αγγλία του 18ου αιώνα οι οποίοι ενώ ετοιμάζονται να γιορτάσουν το τέλος του θερισμού και της συγκομιδής στο τραπέζι του αφέντη τους αιφνιδιάζονται από δύο πυρκαγιές.
Ο Γκρέις είχε δηλώσει ότι αυτό θα είναι το τελευταίο του βιβλίο, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του Booker.

«The Lowland» της Τζούμπα Λαχίρι

Δύο αδέλφια γεννημένα στην Ινδία, με διαφορά δεκαπέντε μηνών, είναι αχώριστα, παρά τις διαφορές τους. Μεγαλώνοντας, όμως, αυτές οι διαφορές τούς οδηγούν σε διαφορετικές πορείες. Ο ένας, παρορμητικός, εντάσσεται στο κίνημα των Ναξαλιτών και παλεύει ενάντια στις ανισότητες και την αδικία με όλο και μεγαλύτερο πάθος• ο άλλος, πιο φρόνιμος και φιλήσυχος, εγκαταλείπει την Ινδία και πηγαίνει στην Αμερική για να σπουδάσει. Μια τραγωδία όμως θα του δείξει ότι ποτέ δεν μπορείς ν' αφήσεις στ' αλήθεια πίσω σου το παρελθόν, και θα τον αναγκάσει να επιστρέψει εσπευσμένα στη γενέτειρά του, για να προσπαθήσει να μαζέψει τα κομμάτια που άφησε πίσω ο χαμός του αδελφού του, αλλά και να βοηθήσει την έγκυο χήρα του.
Το μυθιστόρημα της Τζούμπα Λαχίρι θα κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 2014 από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (σε μετάφραση της Σταυρούλας Αργυροπούλου).

«A Tale for the Time Being» (Canongate) της Ρουθ Οζέκι

Η Νάο είναι μια έφηβη από την Ιαπωνία που αντιμετωπίζει τη βία των συμμαθητών της και φλερτάρει με την ιδέα της αυτοκτονίας. Μοναδικό στήριγμα και πρότυπό της είναι η προγιαγιά της και μοναδική της παρηγοριά είναι ένα ημερολόγιο στο οποίο καταγράφει την καθημερινότητα της. Αυτό το ημερολόγιο, παρασυρμένο από τα κύματα του τσουνάμι, θα διασχίσει τον Ειρηνικό...Από την άλλη, η Ρουθ είναι μια συγγραφέας με σοβαρά προβλήματα έμπνευσης. Ζει σ' ένα απόμερο νησί του Καναδά, στις ακτές του Ειρηνικού, και βρίσκει το ημερολόγιο που ξέβρασαν τα κύματα στην παραλία. Συνεπαρμένη από την ιστορία της Νάο, θα ξεκινήσει μια προσπάθεια αναζήτησής της. Δεν ξέρει αν το κορίτσι είναι ακόμα ζωντανό, δεν γνωρίζει πού μπορεί να το βρει, αλλά είναι αποφασισμένη να προσπαθήσει.
Μια ιστορία με πολύ χιούμορ και ευαισθησία και ένα συναρπαστικό ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης. Κυκλοφορεί ήδη στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

«The Testament of Mary» (Penguin) του Κολμ Τόιμπιν

Ο Κολμ Τόμπιν που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό ενθουσιάζοντας κοινό και κριτικούς καταπιάνεται με τα τελευταία χρόνια της ζωής της Παναγίας. Η ιστορία διαδραματίζεται στην Εφεσο, την πόλη όπου έζησε η Μαρία προς το τέλος της ζωής της. Η Παναγία αμέσως μετά τον θάνατο του γιου της αποσύρεται εκεί, κρατά αμφιλεγόμενες σχέσεις με τους μαθητές του και συχνά δεν τους θεωρεί άξιους να μεταδώσουν τις διδασκαλίες του.
Το έργο αυτό ήταν το μικρότερης έκτασης βιβλίο που μπήκε ποτέ στην βραχεία λίστα του βραβείου με μόλις 104 σελίδες, ωστόσο ήταν από τα φαβορί φέτος.
Το βραβείο Man Booker είναι ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία για βιβλία που είναι γραμμένα στα αγγλικά και οι συγγραφείς τους είναι πολίτες της βρετανικής κοινοπολιτείας ή της Ιρλανδίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...