Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Εκτός μνημονίου η Ιρλανδία!


Το Δεκέμβριο του 2010, η ιρλανδική κυβέρνηση, αφότου είχε εγγυηθεί όλα τα δάνεια που είχαν δώσει οι άπληστοι τραπεζίτες της, έφτασε στο χείλος της χρεοκοπίας και ζήτησε τη βοήθεια της Ευρωζώνης υπογράφοντας το σχετικό Μνημόνιο.

Την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, η τρόικα ολοκλήρωσε την τελευταία της επιθεώρηση και το Δεκέμβριο, μετά από πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας, η χώρα θα βγει και επίσημα από το Μνημόνιο. Ωστόσο, η συνέχεια θα είναι δύσκολη για τους Ιρλανδούς.
«Είναι σημαντική ημέρα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, κ. Μάικλ Νούναν. «Πολλοί νόμιζαν, και ορισμένοι φοβόντουσαν, ότι ποτέ δεν θα έφτανε. Η προσπάθεια του ιρλανδικού λαού για την επίτευξη αυτού του στόχου ήταν δίχως προηγούμενο».
Πράγματι, στα χρόνια της λιτότητας πολλοί Ιρλανδοί αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν, το δημόσιο χρέος της χώρας εκτοξεύτηκε από το 24,9% του ΑΕΠ το 2007 στο 124,4% το 2013, ενώ η ανεργία το 2012 είχε φτάσει το 14,7%. Δεκάδες χιλιάδες Ιρλανδοί αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν από τη χώρα, ενώ οι τιμές των ακινήτων ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να βρίσκονται 50% κάτω από την κορυφή του 2007.
Εχοντας καταφέρει να μειώσει τα ελλείμματα της και έχοντας επιδιορθώσει σε σημαντικό βαθμό το τραπεζικό της σύστημα, πλέον η ιρλανδική κυβέρνηση ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα, δηλαδή την πλήρη επάνοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές. Το μεγάλο δίλημμα που αντιμετωπίζει πλέον το Δουβλίνο είναι αν θα ζητήσει το άνοιγμα προληπτικής γραμμής πίστωσης από την Ευρωζώνη, υπογράφοντας και νέο Μνημόνιο.
inthecity.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...