Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Οι Διάλογοι των Αθηνών στην Στέγη


«Οι Διάλογοι των Αθηνών- Σώμα και Πνεύμα : Η δυναμική μιας αντίθεσης» είναι ο τίτλος της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου από τις 10:00 έως τις 19:00 στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.


Στην ημερίδα θα διερευνηθούν θέματα που άπτονται των συγκλίσεων και των αποκλίσεων που έχουν διατυπωθεί ανά τους αιώνες και μέχρι τις μέρες μας γύρω από τη σχέση σώματος και πνεύματος και την έκφραση αυτής της σύνθετης αντιπαλότητας  μέσα από την τέχνη, την ιστορία και τις επιστήμες.

Οι Διάλογοι των Αθηνών

Η ημερίδα αποτελεί συνέχεια των Διαλόγων των Αθηνών, που οργανώθηκαν με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση και πραγματοποιήθηκαν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών τον Νοέμβριο του 2010, σε συνεργασία με το Institut de France, την Accademia dei Lincei, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Πανεπιστήμιο του Stanford, την Ακαδημία Επιστημών της Βιέννης, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard και την Ακαδημία Αθηνών και με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από όλο τον κόσμο.  

Η έναρξη των Διαλόγων των Αθηνών απετέλεσε ένα εξόχως σημαντικό επιστημονικό και πολιτιστικό γεγονός με διεθνή απήχηση και εμβέλεια, το οποίο παρακολούθησαν ζωντανά και διαδικτυακά περισσότερα από 50.000 άτομα.

Οι Διάλογοι συνεχίζονται διαδικτυακά μέσω του ηλεκτρονικού επιστημονικού περιοδικού, Athens Dialogues e-journal, το οποίο επιμελείται το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Center of Hellenic Studies) του Πανεπιστημίου Harvard με επικεφαλής τον καθηγητή Gregory Nagy. Η πρωτοποριακή ηλεκτρονική πλατφόρμα που σχεδιάστηκε ειδικά για τους Διαλόγους φιλοξενεί τα κείμενα των ανακοινώσεων, τις παρουσιάσεις τους αλλά και τον ανοιχτό διάλογο επιστημόνων και κοινού σε μία εφαρμογή που σηματοδοτεί τη νέα εποχή των ηλεκτρονικών μέσων. Τα κείμενα είναι εμπλουτισμένα με συνδέσεις περιεχομένου και προσφέρονται για πολλαπλές χρήσεις.

Μεταξύ των ομιλητών θα είναι οι:

Andrew Louth: Επίτιμος Καθηγητής Πατριστικών και Βυζαντινών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Durham

Algis Mickunas: Επίτιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Ohio University

Urοs Τ. Todorovic: Θεολόγος - Εικαστικός, Τμήμα Νέων Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Sydney και Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Στέλιος Βιρβιδάκης: Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών

Λίνα Νικολακοπούλου: Στιχουργός

Η είσοδος είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου θα ξεκινήσει 1 ώρα από την εκδήλωση.

Για τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.

Όσοι επιθυμούν μπορούν να παρακολουθήσουν σε ζωντανή αναμετάδοση την ημερίδα σε ελληνικά ή αγγλικά.
athina984.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...