Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Κοινωνική συνοχή το κύριο θέμα της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ


Η κοινωνική συνοχή θα αποτελέσει κυρίαρχο θέμα για την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ, δήλωσε ελληνική διπλωματική πηγή στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitique.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το έργο της ελληνικής Προεδρίας αναμένεται να είναι δύσκολο, καθώς η Αθήνα θα έχει περιθώριο τριών μηνών για να προωθήσει θέματα σε νομοθετικό επίπεδο, πριν τη διάλυση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις εκλογές. Η Αθήνα «κληρονομεί» την πλειονότητα των θεμάτων, δεδομένου ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το τρίο των Προεδριών, ενώ από την άλλη η Ελληνική Προεδρία θα λειτουργήσει με μικρό προϋπολογισμό ύψους 50 εκατ. ευρώ, αναφέρει το δημοσίευμα.
Στον οικονομικό τομέα, τα περισσότερα θέματα αναμένεται να επικεντρωθούν στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Κύριος στόχος μας, σχολιάζει η ελληνική πηγή, είναι η ολοκλήρωση περίπου μισής δωδεκάδας θεμάτων, κυρίως τον ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης των τραπεζών. Για το ζήτημα αυτό, η Ελλάδα ελπίζει ότι η λιθουανική Προεδρία θα καταλήξει σε συμφωνία ως προς το γενικό προσανατολισμό που θα υιοθετήσει το Συμβούλιο της ΕΕ, πριν τις σχετικές συνομιλίες με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Επιτροπή κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας.
Η ίδια πηγή ανέφερε στη Europolitique ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις ευρωπαϊκές εκλογές και φοβούμενη εκλογική άνοδο εξτρεμιστικών κομμάτων, η Ελλάδα σκοπεύει να φέρει σε πρώτο πλάνο την ιστορία και τις ευρωπαϊκές αξίες. Το έργο αυτό δεν είναι χωρίς κινδύνους. Για πολλούς Ευρωπαίους, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είναι υπεύθυνα για τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί από την αρχή της κρίσης, ιδίως μάλιστα στην Ελλάδα. Όμως, προσθέτει η ίδια πηγή, «είναι ακριβώς επειδή έχουμε υποφέρει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, λόγω του αυστηρού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, της κοινωνικής αναταραχής και των μεταναστευτικών ροών» που η Ελλάδα αποτελεί σημαιοφόρο αυτού του φιλοευρωπαϊκού μηνύματος. Η ελληνική Προεδρία προτίθεται να διοργανώσει διάφορες εκδηλώσεις με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και δεξαμενές σκέψεις προκειμένου να καταδειχθεί τι πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις και η κοινωνία των πολιτών για να προωθήσουν αυτή την ατζέντα.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η προεδρία της ΕΕ συμπίπτει επίσης με αυξανόμενη πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό της χώρας. Το ακροδεξιό κόμμα Χρυσή Αυγή βρίσκεται υπό το βάρος διώξεων κατά μελών του και με ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαγορευθεί η λειτουργία του, ενώ η Ελλάδα ενδέχεται να διαπραγματευτεί ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. Έλληνες αξιωματούχοι πιστεύουν ότι δεν έχουν να φοβηθούν ένα νέο πολιτικό τσουνάμι στη χώρα, το οποίο θα μπορούσε να απειλήσει την εύθραυστη κυβερνητική συμμαχία, πόσο μάλλον μια «εξωτερική ανατροπή». «Ο κυβερνητικός συνασπισμός λειτουργεί στη βάση μιας κυβέρνησης που θα ολοκληρώσει τη θητεία της, εκτός εάν η τρόικα προτείνει δρακόντεια μέτρα» για μισθούς και συντάξεις», προειδοποιούν οι ελληνικές αρχές, καταλήγει το δημοσίευμα.
inthecity.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...