Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Οι ανεμογεννήτριες δολοφόνοι των πουλιών


Αναμφισβήτητα, οι ανεμογεννήτριες είναι ίσως η πιο φιλική στο περιβάλλον, εναλλακτική πηγή ενέργειας.  Όμως, τα γιγάντια πτερύγια από τους έλικες σκοτώνουν χιλιάδες πουλιά και νυχτερίδες κάθε χρόνο, κάνοντας τους οικολόγους να εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες, ειδικά για τα σπάνια είδη. 


Ο αριθμός των νεκρών πτηνών από τις ανεμογεννήτριες κυμαίνεται στις 10.000 με 100.000 κάθε χρόνο. Ωστόσο, αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους οικολόγους και ζωόφιλους είναι ότι σπάνια είδη πουλιών συγκρούονται με τους ανεμόμυλους. 

Πρόκειται κυρίως για σπάνια αρπακτικά είδη πτηνών. Για παράδειγμα, ο "κόκκινος γερανός", ένα πολύ σπάνιο είδος γερανού που αποτελεί και σύμβολο αφοσίωσης και καλής τύχης στην Ιαπωνία, έχει αρκετές απώλειες στην Γερμανία. 

Περίπου 20.000 γερανοί έχουν απομείνει στον κόσμο και το 60% αυτών ζουν στην Γερμανία. "Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία έχει τεράστια ευθύνη για αυτό το είδος", λέει ο Χέρμαν Χιότκερ, από τον Σύνδεσμο Προστασίας της Φύσης στη Γερμανία.

Ωστόσο, οι εταιρίες που ασχολούνται με την αιολική ενέργεια εκτιμούν ότι ο αριθμός των πτηνών που πεθαίνουν από τις ανεμογεννήτριες είναι ασήμαντος.

"Οι συγκρούσεις με τα πτερύγια των ανεμογεννητριών είναι τόσο σπάνιες ώστε δεν υφίσταται κίνδυνος εξαφάνισης για είδη πτηνών" λέει ο Γερμανικός Σύνδεσμος Αιολικής Ενέργειας.

Από τα πτερύγια των ανεμογεννητριών απειλούνται και οι νυχτερίδες. Σύμφωνα με τους  ερευνητές Όλιβερ Μπερ και Μίχαελ Ράιχ από το Πανεπιστήμιο του Ανόβερο,  από κάθε ανεμογεννήτρια σκοτώνονται κατά μέσο όρο δέκα έως δώδεκα νυχτερίδες. Δηλαδή οι συνολικά 25.000 ανεμογεννήτριες της Γερμανίας σκοτώνουν χονδρικά 250.000 νυχτερίδες ετησίως. Ένας πραγματικά ασύλληπτος αριθμός, σύμφωνα με τους οικολόγους.
Πηγή: www.dw.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...