Πληθαίνουν οι φωνές στον αναπτυσσόμενο κόσμο που προειδοποιούν τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι μια ενδεχόμενη αποτυχία στους στόχους περικοπής των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να οδηγήσει
σε νέους κλιματικούς πρόσφυγες και τραγωδίες όπως η πρόσφατη στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας.
Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 232 νεκροί από το πλοιάριο που μετέφερε μετανάστες από τις ακτές της βόρειας Αφρικής στην Ιταλία, ενώ 200 ακόμα αγνοούνται.
Στο πλοιάριο επέβαιναν κυρίως μετανάστες από την Ερυθραία, με τη Διεύθυνση Συντονισμού Ανθρωπιστικών Ζητημάτων των Ηνωμένων Εθνών να επισημαίνει ότι πρόκειται για μία περιοχή “που έχει υποφέρει τα μάλα από τις αρνητικές επιπτώσεις της μεταβολής του κλίματος” από το 2000 και εντεύθεν, ενώ τώρα αντιμετωπίζει ξηρασίες ανά τριετία.
Ο Πα Ουσμάν Τζαρτζού από τη Γκάμπια της Δυτικής Αφρικής, πρόεδρος της ομάδας των Λιγότερων Ανεπτυγμένων Κρατών στις διαπραγματεύσεις των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα δήλωσε στο EurActiv πως παρότι αδιευκρίνιστο εάν οι νεκροί ήταν κλιματικοί πρόσφυγες θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για τον πλανήτη εάν οι πλούσιες βιομηχανικές χώρες εξακολουθήσουν να εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου σε αυτούς τους ρυθμούς.
“Θα έρχονται ακόμα περισσότεροι μετανάστες στις χώρες σας αναζητώντας ‘πιο εύφορα εδάφη’” προειδοποίησε ο Τζαρτζού και υπογράμμισε ότι κάθε μήνα συμβαίνει μια τραγωδία στην Ασία ή την Αφρική οφειλόμενη σε ακραία κλιματικά φαινόμενα.
Οι Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αποφύγει τη συσχέτιση μεταξύ της τραγωδίας της Λαμπεντούζα και της κλιματικής αλλαγής.
Παρόμοια άποψη με τον Τζαρτζού εξέφρασε ο ειδικός σε θέματα περιβάλλοντος, Έβανς Ντέιβι Νιέβα από το Μαλάουι της νοτιοανατολικής Αφρικής που προέβλεψε ακόμα περισσότερους μετανάστες στην Ευρώπη.
Οι κλιματικοί πρόσφυγες αποτελούν πλέον γεγονός σε όλο τον κόσμο με ανυπολόγιστες συνέπειες για τοπικές κοινότητες, είτε πρόκειται για περιοχές της Ασίας και της Αφρικής είτε για κατοίκους της Αλάσκα ή νησιών του Ειρηνικού Ωκεανού.
Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής και ενίσχυσης των περιοχών που πλήττονται με διάφορους τρόπους, εκτιμάται ότι τα μεταναστευτικά ρεύματα από την Αφρική και την Ασία θα πνίξουν την Ευρώπη και όχι μόνο.
Χαρακτηριστικά, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να εκτοπίσει 15 εκατ. ανθρώπους στο Μπανγκλαντές. Ως προληπτικό μέτρο, η γειτονική Ινδία έχει ήδη κατασκευάσει έναν φράχτη μήκους τρεισήμισι χιλιομέτρων στα σύνορά της για να εμποδίσει την είσοδό τους.
econews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου