Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Βρέθηκε μοναδικό νόμισμα της Αρχαίας Ελίκης


Μοναδικό παγκοσμίως χάλκινο αρχαίο νόμισμα που βρέθηκε σε ανασκαφή, παρουσιάστηκε από την διδάκτορα Αρχαιολογίας κα Ντόρα Κατσωνοπούλου,  κατά τη διάρκεια  Διεθνούς Συνεδρίου για την Αρχαία Ελίκη που πραγματοποιήθηκε στο Αίγιο από 4-6 Οκτωβρίου.

Στον κόσμο υπάρχουν άλλα τρία νομίσματα, που εκτίθενται σε μουσεία αλλά και σε ιδιωτική συλλογή, όμως μόνο το νόμισμα που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου έχει βρεθεί σε ανασκαφή, ταυτοποιώντας  την Αρχαία Πολιτεία της Ελίκης,  η οποία καταποντίστηκε το 373 π.Χ από ισχυρό σεισμό και τσουνάμι. 
“Η ερευνητική μας ομάδα έχει τοποθετήσει την Αρχαία Ελίκη εδώ και χρόνια στα χωριά ανάμεσα σε Ελίκη-Ριζόμυλο-Νικολέικα” τόνισε η κα Κατσωνοπούλου, στηρίζοντας αυτή την άποψη σε στοιχεία και αποτελέσματα των μέχρι τώρα ερευνών και ανασκαφών. Όμως, όπως η ίδια αναφέρει: “η τοποθέτηση αυτή δεν είχε γίνει αποδεκτή από συγκεκριμένο “κύκλο”, γιατί διεθνώς η ανακάλυψη της Ελίκης θεωρείται δεδομένη από την επιστημονική κοινότητα που μας παρακολουθεί ανελλιπώς. Συγκεκριμένος κύκλος για πάρα πολλά χρόνια, εξέδιδε έγγραφα άδειας ανασκαφών, αποκαλώντας την περιοχή "λεγόμενη" και όχι "περιοχή Αρχαίας Ελίκης", για να υποδηλώσει την αμφισβήτηση. Για μένα πάντως, δεν υπήρχε ποτέ αμφιβολία και το εύρημα αυτό βάζει πια τα πράγματα στη θέση τους”. 
Για όσους μπορεί να αμφισβητήσουν τη σπουδαιότητα του νομίσματος που βρέθηκε, η κα Κατσωνοπούλου σημειώνει: “Δεν πρόκειται απλά για έναν νόμισμα που θα μπορούσε κανείς να πει πως ήρθε από κάπου αλλού. Νομίσματα υπήρχαν για λόγους εμπορικούς για ανταλλαγή, εδώ όμως τα νομίσματα αυτά που είναι σπάνια (με την κεφαλή του Ποσειδώνα και με επιγραφή ΕΛΙΚ), σύμφωνα με την επιστημονική επιχειρηματολογία ήταν νομίσματα που έκοψε η Ελίκη ως αναμνηστικά, γιατί συνδέονταν με τη λατρεία του Ποσειδώνα. Αυτό είναι μια αναντίρρητη επιβεβαίωση πως τα νομίσματα αυτά θα μπορούσαν να βρεθούν μόνο σε αυτό το χώρο”. Κι άλλα δύο νομίσματα που υπάρχουν σαν και αυτά στο Μουσείο του Βερολίνου, όπως λέει η κα Κατσωνοπούλου, αγοράστηκαν τον 18ο αιώνα και είναι άγνωστο πώς βρέθηκαν. Το συγκεκριμένο όμως νόμισμα που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο, ανακαλύφθηκε στην ακριβή θέση του, δηλαδή μέσα στο χώρο κτιρίου στην περιοχή των ανασκαφών. 












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...