Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Επίδομα θέρμανσης με προκαταβολή 25% – Ζητούν τιμή 91 λεπτά από τρόικα


Μικρή προκαταβολή της τάξης του 25% έναντι του συνολικού επιδόματος θέρμανσης που δικαιούνται θα λαμβάνουν οι καταναλωτές που θα εμπίπτουν στα νέα διευρυμένα κριτήρια λήψης του βοηθήματος που έχει προτείνει το υπουργείο Οικονομικών στην τρόικα.


Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό που σκοπεύει να διαθέσει ως προκαταβολή το υπουργείο Οικονομικών ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινωθεί ο αριθμό των δικαιούχων που θα την εισπράξουν.

Σε κάθε περίπτωση το ΥΠΟΙΟ επιθυμεί το επίδομα να καταλήξει σε 330.000 δικαιούχους, 20% περισσότερους από πέρυσι, αλλά και να γίνει απορρόφηση των συνολικών κονδυλίων της τάξης των 300 εκατ. Ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο έχει προτείνει στην τρόικα αύξηση της επιδότησης από 0,28 Ευρώ ανά λίτρο πέρυσι σε 0,35 φέτος.

Όλα βέβαια εξαρτώνται από τους υπολογισμούς και τις διαθέσεις των δανειστών.

—Διεκδικούν μείωση 15% στον ΕΦΚ

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Κέρδος”, το οικονομικό επιτελείο έχει ακόμα καταθέσει στην τρόικα αίτημα μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15%.

Εάν το αίτημα γίνει αποδεκτό συμβεί θα σημάνει την πτώση της τιμής εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης από τα 1,30 Ευρώ ανά λίτρο στα 91 λεπτά ανά λίτρο.

“Παρουσιάζουμε στην τρόικα εναλλακτικά σχέδια που πρέπει να πείσουν για την αποφασιστικότητά τους- το κονδύλι για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης πέρυσι δεν απορροφήθηκε ολόκληρο” είπε ο σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

—Η διαδικασία της προκαταβολής για τους δικαιούχους

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση στην ειδική ηλεκτρονική σελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, προκειμένου να τους πιστωθεί στον λογαριασμό το ποσό της προκαταβολής.

Οι αιτούντες θα πρέπει να αναγράψουν: το ονοματεπώνυμό τους, τη διεύθυνσή τους, τον ΑΦΜ τους και τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού. Από τη στιγμή της ηλεκτρονικής υποβολής της κάθε αίτησης με τα απαιτούμενα στοιχεία, η ΓΓΠΣ θα ελέγχει εάν ο αιτών πληροί τα προβλεπόμενα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και θα δίνει εντολή για την καταβολή του σχετικού ποσού.

Η προκαταβολή, όπως και οι υπόλοιπες δόσεις (ανάλογα με την κατανάλωση του πετρελαίου) θα καταβάλλεται στον δικαιούχο 10 ημέρες μετά την αίτηση.

Την ίδια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθήσουν και όσοι ενοικιάζουν ακίνητα και δικαιούνται προκαταβολή. Συγκεκριμένα θα υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στη ΓΓΠΣ συμπληρώνοντας επιπλέον τρία ακόμη στοιχεία: τον ΑΦΜ του διαχειριστή της πολυκατοικίας ή της εταιρείας που παρέχει υπηρεσίες διαχειριστή, τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ για το κοινόχρηστο ρεύμα της πολυκατοικίας και τα χιλιοστά που αντιστοιχούν στο διαμέρισμά του. Τα στοιχεία που αφορούν τον ΑΦΜ του διαχειριστή και τον αριθμό παροχής του κοινόχρηστου ρεύματος θα πρέπει να αναγράφονται και στην απόδειξη λιανικής πώλησης που θα εκδίδει ο προμηθευτής πετρελαίου.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...