Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

235 «ναι» στην αναστολή χρηματοδότησης της Χ.Α.


Ηχηρό μήνυμα υπέρ της προάσπισης των δημοκρατικών θεσμών και του κοινοβουλευτισμού, έστειλε η Βουλή των Ελλήνων, η συντριπτική πλειοψηφία της οποίας υπερψήφισε την τροπολογία για την αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής.

Με αυξημένη πλειοψηφία που υπερβαίνει τα 3/5 (180 βουλευτές) που ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, η Βουλή τάχθηκε υπέρ της αναστολής της χρηματοδότησης της «εγκληματικής οργάνωσης», σύμφωνα με την Δικαιοσύνη, της Χρυσής Αυγής με ψήφους 235 «υπέρ» και 34 «παρών».
Παρά την συναίνεση που επιτεύχθηκε μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς το θέμα της αναστολής της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων εκείνων που βαρύνονται ως εγκληματικές οργανώσεις ή για τρομοκρατικές πράξεις, καλυπτόμενα κάτω από τον μανδύα του νομίμου κοινοβουλευτικού κόμματος, δεν έλειψαν οι διαφοροποιήσεις, με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, να επιλέγει το «παρών» στην ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε το ΠΑΣΟΚ επιδιώκοντας να «επενδύσει» πολιτικά στις διαφωνίες που είχαν εκφραστεί στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης από μερίδα βουλευτών που πρόσκεινται στην εσωκομματική πτέρυγα της Αριστερής Πλατφόρμας, όπως οι Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης κ.ά.
Ωστόσο, παρά τις διατυπωμένες ενστάσεις και διαφωνίες τους ακολούθησαν την κομματική «γραμμή» και όπως διευκρίνισε ο κ. Λαφαζάνης σε δήλωσή του «ψήφισα την τροπολογία παρά την ριζική μου διαφωνία μόνο και μόνο για να μη δώσω την ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ και το μνημονιακό μπλοκ να αξιοποιήσει την διαφωνία μου για να παίξει βρώμικα παιχνίδια σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ». Μάλιστα, εξήγησε ότι η διαφωνία του αφορά «στην συμπερίληψη της "τρομορύθμισης" του άρθρου 187Α στην τροπολογία».
Την τροπολογία εκτός της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε και η ΔΗΜΑΡ, ενώ Ανεξάρτητοι Ελληνες και ΚΚΕ δήλωσαν «παρών». Από την ψηφοφορία αποχώρησαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής δηλώνοντας ότι η τροπολογία αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος. Απόντες κατά την ψηφοφορία ήταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, διαφωνούσε με την υπερψήφιση της τροπολογίας και ο Γ. Σταθάκης λόγω ασθένειας. Από το ΠΑΣΟΚ απουσίαζε ο Απ. Κακλαμάνης (αν και βρισκόταν νωρίτερα στην αίθουσα), ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο υπουργός Μεταφορών Μ. Χρυσοχοίδης. Επίσης, απουσίαζαν η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χ. Γιαταγάνα, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γ. Κασαπίδης και Μ. Μπόλαρης, ενώ τρείς βουλευτές, οι Ν. Κακλαμάνης (ΝΔ), Ι. Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ), Αλ. Κοντός (ΝΔ) και η Ελενα Ράπτη (ΝΔ) που ήταν επίσης απόντες, με επιστολή τους (που δεν προσμετράται ως ψήφος) δήλωσαν ότι αν ήταν παρόντες θα ψήφιζαν υπέρ της τροπολογίας.
Νωρίτερα, ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτσης και προκειμένου να καμφθούν διαφωνίες στο εσωτερικό του κόμματος είχε τονίσει ότι μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης «υπήρξε συνδιαμόρφωση ενός πλαισίου παρά τις επιμέρους διαφορές ή διαφωνίες». Αναφερθείς δε στο σκέλος περί τρομοκρατικών πράξεων είπε ότι «η τρομοϋστερία που υπήρξε εδώ και 12 χρόνια με το πλήθος των τρομονόμων που υπερψηφίστηκαν, οδήγησε σε παραχαράξεις που έχει καταγγείλει ο νομικός κόσμος», επισημαίνοντας ότι «η αξιοποίηση του νομικού οπλοστασίου είναι και θέμα πολιτικού συσχετισμού δυνάμεων», ενώ ζήτησε «κάθαρση σε θύλακες και παρακράτος».
inthecity.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...