Μια μεγάλη φωτογραφία του Νίκου Μιχαλολιάκου με χειροπέδες κυριαρχεί στο πρωτοσέλιδο της Tageszeitung και συνοδεύεται από τον τίτλο: «Καληνύχτα, (γραμμένο στα ελληνικά) νεοναζιστές!».
Γενικότερα, τα γερμανικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν τομή στην ιστορία της Ελλάδας τις εξελίξεις γύρω από τη Χρυσή Αυγή. Μεταξύ άλλων, η απήχηση της Χρυσής Αυγής στο εκλογικό σώμα συνδέεται με την αυστηρή λιτότητα, τίθενται ερωτήματα για την τύχη των ψηφοφόρων της, ενώ γίνεται και λόγος για καθυστερημένο χρόνο αντίδρασης των αρχών.
Στον υπότιτλο του πρωτοσέλιδου της Tageszeitung αναφέρεται: «Καληνύχτα Χρυσή Αυγή: Η αστυνομία συλλαμβάνει την ηγεσία του ακροδεξιού κόμματος Χρυσή Αυγή. Τους βαραίνουν οι κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και εκβιασμό, τέσσερεις βουλευτές πρέπει να ασκήσουν τα καθήκοντά τους μέσα από τη φυλακή».
Στο ίδιο πρωτοσέλιδο υπάρχει και αναλυτικό σχόλιο αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις, υπό τον τίτλο: «Για αξιόποινες πράξεις, όχι για τα φρονήματα» και ο σχολιαστής, μεταξύ άλλων, κάνει και σύγκριση με το γερμανικό ΝPD:
«Νεοναζιστές με χειροπέδες. Το ότι η κρατική εξουσία κινείται επιτέλους εναντίον των ακροδεξιών τραμπούκων, φέρνει ανακούφιση, όχι μόνον στους περισσότερους Έλληνες. Ο κατάλογος των κατηγοριών είναι μακρύς, από ανθρωποκτονία από πρόθεση και πρόκληση σωματικής βλάβης, εκβιασμό και βομβιστικές επιθέσεις μέχρι ξέπλυμα χρήματος. Η Χρυσή Αυγή κηρύσσει την υποτιθέμενη προστασία του ελληνισμού και εργάζεται με βία, αναμόχλευση παθών και αντισημιτισμό.
»Νεοναζιστές με χειροπέδες. Ορισμένοι θα ήθελαν να δουν κάτι παρόμοιο και στη Γερμανία, όπου αξιωματούχοι του NPD κινούνται στη βάση σχεδόν ίδιων στερεοτύπων. Ωστόσο αυτό δεν είναι τόσο απλό. Ένα κράτος δικαίου μπορεί να κινηθεί μόνο εναντίον συγκεκριμένων αξιόποινων πράξεων, οι οποίες διαπράττονται από συγκεκριμένα άτομα. Όσο το NPD παραμένει ένα νόμιμο κόμμα, απομένει μόνον ο δύσκολος δρόμος της απόδειξης αξιόποινων πράξεων, και αυτό είναι και το σωστό.
Ο σχολιαστής αναφέρεται επίσης σε αστυνομικούς στην Ελλάδα, που «συνεργάστηκαν με το νεοναζιστικό κόμμα, έκαναν τα στραβά μάτια όταν μέλη του διέπρατταν βαριά ποινικά αδικήματα σε βάρος μεταναστών, και στη χειρότερη περίπτωση, μάλιστα, συμμετείχαν σε αυτά».
Διατυπώνει επίσης επικρίσεις για τη στάση της Δικαιοσύνης, πολιτικών αλλά και ΜΜΕ: «Για πολύ καιρό η δικαιοσύνη είχε πέσει σε λήθαργο. Συντηρητικοί πολιτικοί συμβούλευαν να αναζητηθεί ο διάλογος με τους νεοναζιστές και ορισμένα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης τους έδιναν πρόθυμα βήμα.
«Σε δημοσκοπήσεις οι έλληνες ναζί συγκέντρωναν πανελλαδικά πάνω από το 10% των ψήφων. Στη Γερμανία αντίθετα, οι ακροδεξιοί είναι απομονωμένοι. Σε αντίθεση με την εξαθλιωμένη Ελλάδα που μαστίζεται από την κρίση, (οι γερμανοί νεοναζιστές) δεν έχουν πιθανότητες να έρθουν στην κυβέρνηση. Αυτό δεν θα πρέπει να είναι λόγος εφησυχασμού και χαλάρωσης στη μάχη κατά του ρατσισμού και του αντισημιτισμού στη Γερμανία. Εντούτοις καταδεικνύει πόσο επιτακτικό ήταν το χτύπημα της δικαιοσύνης στην Αθήνα».
Τις ενέργειες της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά εξαίρει η αυστριακή Die Presse, υπό τον τίτλο «Επιχείρηση αστραπή κατά της Χρυσής Αυγής»:
«Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επέλεξε για άλλη μια φορά μια ριζική λύση. Την τελευταία φορά, κατά την αστραπιαία διάλυση της κρατικής ΕΡΤ, προκλήθηκε σωρεία αρνητικών αντιδράσεων (…) Σήμερα όμως τα κόμματα τον στηρίζουν. Θα μπορέσει να αισθανθεί όμως νικητής, μόνον εάν ευσταθούν οι κατηγορίες σε βάρος του Μιχαλολιάκου και των τραμπούκων του. Και όταν οι 400.000 περίπου ψηφοφόροι, που ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές τη Χρυσή Αυγή, γυρίσουν την πλάτη στο κόμμα τους».
«Κίνδυνος διάλυσης της κοινωνίας λόγω αυστηρών μέτρων λιτότητας»
«Τι θα γίνει με τους 500.000 ψηφοφόρους του κόμματος που σήμερα έχουν ανέβει στο ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση», αναρωτιέται ο σχολιαστής της Tagespiegel του Βερολίνου.
Όπως γράφει, «οι περισσότεροι από αυτούς δεν ανήκουν στους νοσταλγούς του Χίτλερ. Το κόμμα είναι δημιούργημα της κρίσης, στις τάξεις του προσέρχονται κυρίως νέοι που δεν έχουν δουλειά και προοπτική. Κανείς δεν ξέρει, σε περίπτωση απαγόρευσης της Χρυσής Αυγής, προς τα πού θα κατευθυνθούν οι ψηφοφόροι της, οπωσδήποτε όμως όχι στα κόμματα του κέντρου. Άρα ακόμη κι αν απαγορευτεί, δεν αναμένεται να γίνει κάτι. Οι δανειστές της Ελλάδας θα πρέπει να αντιληφθούν ότι όσο περισσότερο σπρώχνουν την Ελλάδα στην ύφεση με αυστηρά μέτρα λιτότητας, τόσο περισσότερο η ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα κινδυνεύουν να διαλυθούν ολοκληρωτικά».
Στο δικό της ρεπορτάζ με τον τίτλο «Μαφιόζικη Χρυσή Αυγή» η Frankfurter Allgemeine της Φραγκφούρτης σημειώνει:
«Αν αναλογιστεί κανείς την αποδοχή που χαίρει η οργάνωση στον ελληνικό λαό, τίθεται ζήτημα πολιτικής σταθερότητας του τόπου. Από ποσοστό 0,5% που συγκέντρωσε στις εκλογές του 2009, η Χρυσή Αυγή εκτινάχτηκε στο 15%, αν πιστέψουμε τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Εάν γίνονταν σήμερα εκλογές, το κόμμα θα καταλάμβανε την τρίτη θέση στο Κοινοβούλιο... Σε σχέση με τη δημοτικότητά της τίθεται το ερώτημα πώς το κράτος θα αντιμετωπίσει τους ψηφοφόρους της. Οι δημοσκόποι θεωρούν καλό σημάδι το ότι το 1/3 των ψηφοφόρων της δήλωσε ότι ψήφισε το κόμμα για να διαμαρτυρηθεί, διότι μόλις εκλείψουν οι λόγοι διαμαρτυρίας, που είναι η οικονομική κρίση, θα πέσει και η συμπάθεια του ελληνικού λαού».
«Επιχείρησαν να υποβαθμίσουν την κατάσταση»
Ακόμη διατυπώνονται επικρίσεις ως προς το χρόνο που επέλεξαν οι ελληνικές αρχές να δράσουν, τη στιγμή που υπήρχαν «μηνύματα» από πολύ πριν.
«Η ελληνική δικαιοσύνη έκανε αυτό που θα έπρεπε να είχε πράξει από καιρό» επισημαίνει η σχολιάστρια της Süddeutsche του Μονάχου. «Να χτυπήσει τη Χρυσή Αυγή με όλη την σκληρότητα που διαθέτει».
«Μέχρι και την κορυφή της ΝΔ υπήρχαν πολιτικοί και σύμβουλοι που ήταν της άποψης ότι θα έπρεπε να περάσει χρόνος προσπαθώντας να υποβαθμίσουν την κατάσταση. Δεν ήθελαν να τρομάξουν τους ψηφοφόρους του κόμματος, αλλά να τους προσεταιριστούν κάνοντας άλλη μια στροφή ακόμη πιο δεξιά. Επρόκειτο για δηλητηριώδη πολιτική συνταγή, διότι οι προβοκάτορες της Χρυσής Αυγής, που ορκίζονται στο αίμα και την τιμή ήξεραν 'καλύτερη συνταγή' για το πώς θα ρίξουν το δόλωμα στους χαμένους της κρίσης.
»Χωρίς τον φυλακισμένο αρχηγό του κόμματος, η νεοναζιστική οργάνωση είναι αποκεφαλισμένη. Το ερώτημα είναι προς τα πού θα πάνε οι ψηφοφόροι της. Οι λόγοι που οδήγησαν τόσους Έλληνες να στραφούν προς τα εκεί και να τη θεωρήσουν ως δικλείδα ασφαλείας για τις διαμαρτυρίες τους συνεχίζουν να ισχύουν. Μεγάλη ανεργία, φτώχεια, αισθήματα πίεσης και απόγνωσης. Όποιος νομίζει ότι με το πλήγμα εναντίον των νεοναζιστών κέρδισε η δημοκρατία, χαίρεται πριν την ώρα του».
Πηγή: Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου