Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Ξαναρχίζουν στην Ουάσινγκτον οι συνομιλίες Ισραήλ - Παλαιστίνης

Ουάσινγκτον

Τρία χρόνια μετά το ναυάγιο, οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων ξεκινούν στην Ουάσινγκτον, όπως επιβεβαίωσε και επίσημα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ -επανέναρξη που συνοδεύεται μεν από ισχυρές επιφυλάξεις για το εάν θα υπάρξει αποτέλεσμα, αλλά που αποτελεί σε κάθε περίπτωση κινητικότητα μετά το πάγωμα.

Πιθανολογείται επίσης πως η Ουάσινγκτον πρόκειται να διορίσει νέο ειδικό απεσταλμένο για τη Μέση Ανατολή ήδη τη Δευτέρα -σύμφωνα με το Reuters πρόκειται για τον Μάρτιν Ιντίκ, πρώην πρέσβη της στο Ισραήλ.

Η επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών, αρχικά σε επίπεδο συνεργατών του ιρσαηλινού πρωθυποργού Μπ.Νετανιάχου και του παλεστίνιου προέδρου Μ.Αμπάς, αρχίζει στις 20:00 το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ουάσινγκτον).

Η ισραηλινή κυβέρνηση συμφώνησε νωρίτερα να απελευθερώσει 104 Παλαιστίνιους «παλιούς» φυλακισμένους και προτίθεται να θέσει σε δημοψήφισμα την όποια συμφωνία καταρτιστεί.

Οι τελευταίες διαβουλεύσεις ναυάγησαν το 2010 εξαιτίας του ισραηλινού προγράμματος εποικισμού. Το πώς οι ΗΠΑ, που βρίσκονται πίσω από την προσπάθεια επαναπροσέγγισης, σκοπεύουν να διαμεσολαβήσουν ώστε να υπερπηδηθεί αυτό το τεράστιο εμπόδιο -μαζί με το ζήτημα των συνόρων- είναι θολό.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιορίζεται προς το παρόν να αναφέρει πως στόχος των διαβουλεύσεων θα είναι η κατάρτιση ενός οδικού χάρτη για το πώς θα προσεγγιστούν τα ακανθώδη ζητήματα παρά οι άμεσες προσπάθειες για επίλυσή τους.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...